Då fortsätter vi med lite förrätter till nyåret.
Vill ni söka bland fler recept så hittar ni HÄR.
Smörgåstårta i portionsform
Det här beöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra ( recept nedan)
4 dl ostbågar
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron
Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en 1/2 burk med röd stenbitsrom
Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Krossa ostbågarna i en fryspåse med hjälp av en kavel som du rullar ovan på. När ostbågarna pulvertiserats rullar du snittarnas kanter i detta. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröranStäll kallt fram till servering.
Krämig räksoppa
Det här behöver du till 4- 5 förrätter :
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar
500 gram XL räkor
Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan. Ju mindre räkor kokar , ju godare. De blir lätt sega annars.
Kyckling-& currykrustader
Det här behöver du till 20 krustader:
2 st stekta kycklinfiléer
1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl creme fraiche
2 msk curry (gul vanliga krydda
1/2 liten finhackad rödlök
1/2 röd paprika i små fina bitar
salt & peppar efter smak
ev. lite chiliflakes
Gör så här:
Strimla den kalla stekta kycklingen smått.
Och rör ihop med de andra ingredienserna.
Fyll krustader och klart att servera.
En klassiker : Toastskagen
En klassiker som uppskattas av alla:
Toastbröd + olivolja
Stenbitsrom
hackad rödlök
1 msk creme fraiche
Gör så här:
Stek toasten i olivolja.
Lägg upp upp en tallrik och servera.
Ägg & Räkbakelser
Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Åh Du har så många olika varianter av skagenröra när jag söker i arkivet, vissa med Philadelphia och andra utan osv. Är detta den godaste enligt dig? 😍
Den med philadelphia tycker jag är den godaste 🙂
Tänkte göra räkcheesecaken till nyår, ska jag räkna med 500 gram räkor med skal enbart till fyllningen och köpa extra till att dekorera med?
Eller är det inräknat till dekorationen?
Tacksam för svar 🙂
Mvh Amanda
Toast Skagen, tänkte du rätt här?
Krämig räksoppa.
Hur stor är asken med räkost? Något speciellt märke som du vill rekommendera?