Startar igång denna söndagen med en matsedel.
Hoppas ni gillar!
Måndag: Spagetti med mustig tomatsås ( veg)
Tisdag: Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås
Onsdag: Carbonara med rökt skinka
Torsdag: Indisk kyckling med koriander
Fredag: Skogspanna med fläskfile
För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!
En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
3 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
salt & peppar
Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?
Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, crème fraiche soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.
Klar att servera !
* * * * * * * * * * * *
Något extra gott till kaffet: Snickerskladdkaka
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
När jag trycker på länken Carbonara kommerjag till panerad rödspätta🤔
Tack för matinspirationen 🙂 KRAM!
När du bakar, använder du vanlig ugn ell varmluft?