Hej där ute,
Hoppas att ni har fått en fin start på denna veckan. Vi landade i Växjö tidigt i går förmiddag. Jag åkte hem till Växjöhuset och hängde med Jacob & hans tjej, sedan åkte vi in till stan och lunchade innan jag styrde kosan mot Kalmar. Just nu är Jacob på väg till Trollhättan för att vara med och bygga upp deras nya biltema-affär. Coolt att han får vara med på det!
Nog om det, nu blir det lite goda köttfria alternativ till er som vill äta vegetariskt idag.
Vegetarisk mousakka
Det här behöver du till 4 portioner:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g vegfärs
1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm peppar
1 aubergine
1 zucchini
1 tsk salt
3 dl creme fraiche
1 1/2 krm peppar
200 g fetaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225° grader.
Skala och pressa ner vitlöken i en panna, fräs den i olivolja. Tillsätt färsen & låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross & tillsätt tomatpuré, salt & peppar. Låt puttra under lock ca 30 min. Skölj och skär auberginen & zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek skivorna i olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine, crème fraîche & smulad fetaost i en lätt smord ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.
* * * * * * * * * * * *
Halloumi-stroganoff
Det här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
3 msk tomatpure
4 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
cayennepeppar
salt + peppar
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner, tomatpure, crème fraiche och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, cayennepeppar + salt & peppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.
Serveras genast med ris.
* * * * * * * * * * * * *
Bakad sötpotatis ( I micron )
Det här behöver du :
2 st Sötpotatis
Fyllning:
150 gram fetaost
100 gram färskost (t.ex philadelphia)
10 st finhackad soltorkad tomat i olja
finhackad persilja
salt & peppar
Går så här:
Skrubba sötpotatisarna och nagga dem runt om med en gaffel.
Lägg in den på högsta effekt i micron i cirka 8-12 minuter ( beroende på hur stora de är ) vänd på dem då och då.
Provstick dem, och när de är lagom mjuka är de klara. Under tiden rör du ihop röran: Smula fetaosten och rör ihop allt.
Smaka av med salt och peppar. Snitta de klara sötpotatisarna och fyll dem med fetaoströran
Serveras genast.
* * * * * * * * * * * *
Till 2-3 vegetariska burgare:
1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning
Tillbehör
sallad
lök
jalapenos
ekologisk avokado
hemmagjord hamburgerdressing
Gör så här:
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen. Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå fem minuter innan du formar till 2 stora eller 3 mindre burgare
Och stek dem klara i smör.
Vi serverade våra med pommes ( jag tycker det är väldigt gott att krydda pommes:en med dillkrydda & salt )
* * * * * * * * * * *
Potatisplättar
Det här behöver du för 3-4 portioner:
4 medelstora kokta kalla potisar
2 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl eko. mjölk
1/2 tsk salt
smör
Gör så här:
Pressa potatisarna ner i en skål, knäck äggen och rör ihop dem med potatisen.
Vänd i mjölk, mjöl och salt och rör ihop allt till en jämn smet. Hetta upp en stekpanna och grädda plättarna 3 och 3. Servera sedan med rårörda lingon eller valfri sylt.
- * * * * * * * * *
Pasta med veggiesås
Det här behöver du till 4 personer :
smör
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1/2 riven zucchini
2 morötter
2-4 msk ajvar (stark)
1 burk passerade el. krossade tomater
1 1/2 dl creme fraiche
salt & pepparToppa med riven ost
Gör så här:
Riv lök, vitlök morötter & zucchini. Hetta upp en stekpanna & fräs lök och vitlök någon minut tills det doftar nötigt.
Vänd sedan ner morötter & zucchini och fräs i några minuter, vänd ner passerade tomater, ajvar & crème fracihe och smaka av med salt & peppar.Serveras genast med pasta och nymalen svartpeppar.
* * * * * * * * * *
Hoppas ni hittade lite gott ni gillade!
Min dotter och jag älskar äta kött men nu har jag också börjat införa lite mer vego. Häromdagen gjorde jag fransk gryta med vego bitar. Jag var riktigt skeptisk men ack vad det var gott. Bitarna såg ju ut och smakade kött. Min 21 åriga dotter hon trodde att hon åt högrev:))
Sen vill jag tipsa bong brynt schalottenlök fond,Umai smak. Glad över att ha upptäckt den.
Köttfria rätter, helt klart 👍 Men vego … Tveksamt 👎🏻 Beroende på hur vego man är, men ägg, mjölk, fraiche m.m. är inte vego för alla…. Det är bra att det Du fixar vego rätter oxå… 👍 Men jag tycker inte att det ska vara enda alternativet på skollunchen… vego är ett val man gör inte ngt som ska bli påtvingat…. Bara mina tankar 😀