Tjingeling,
I dag har vi firat vår blivande 17 åring hela dagen lång.
Hela släkten har varit här och vi har ätit, fikat och badat. En härlig söndag!
Här kommer en något försenad veckomatsedel
Måndag: Halloumistroganoff med ris
Tisdag: Panerad torsk med dillpotatis
Onsdag: Carbonara med rökt skinka
Torsdag: Gryta med söt-sur-sås
Fredag: Fläskfilegryta
Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek
Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.
Gör så här:
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker
* * * * * * *
Något gott till kaffet: Kokosrutor
Det här behöver du:
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker
Knäckig topping:
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor
Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm) och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.
Låter som en god helgrätt, men en liten fundering, här nere får vi grädde i 3 dl förpackningar och creme fraiche i 2 dl förpackningar. Det kan ju tyckas dumt att ha 2,5 dl av varje i en rätt då…
Det finns väl 5 dl….ta hälften el gör dubbel sats el testa något annat recept…behöver ju inte krångla till det…