I dag tipsar jag om lite goda barnvänliga recept inför en köttfri måndag.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.
Vill ni förenkla det ytterligare så köper ni färdigpizzadeg på rulle.
Till 4 runda pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
* * * * * * * * * * * * *
Kikärtsbiffar
Det här behöver du till 6- 7 kikärtsbiffar:
2 burkar / förpackningar med kokta kikärter
1 tsk med salt
peppar efter smak & tycke
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 1/2 msk med hackad persilja ( fryst går bra)
Vetemjöl + rapsolja
Snabb gurkdressing:
1 dl creme fraiche
1/3 dl gurka
1 vitlök
salt
salladskrydda
Gör så här:
Börja med dressingen – påminner om tzatziki men med creme fraiche. Hacka gurkan smått och rör ihop med creme fraichen, pressa ner en liten vitlöksklyfta, smaka av med salt & salladskrydda. Ställ kallt och börja med biffarna. Skölj de kokta kikärterna, och mixa dem i en matberedare, jag valde att inte mixa helt slätt. Tycker det är gott med lite tuggmotstånd. Pressa ner vitlök, salt och kryddor och ägg och ströbröd och rör runt ordentligt. Ta fram en tallrik med vetemjöl på- Hetta upp en stekpanna med rapsolja och forma biffar, doppa runt i mjöl och bryn ett par minuter på varje sida. De är klara när de fårr gyllenbrun färg och är genomvarma.
Servera genast med gurkdressingen.
* * * * * * * * * * * * * *
Morotssoppa
Det här behöver du till 2 portioner:
5 stora morötter
7 dl vatten + salt
1 grönsaksbuljong
1/2 msk med gul curry
doft av cayennepeppar
Serveras ev med en klick gräddfil.
Gör din morotssoppa så här:
Skala och dela morötterna i mindre bitar, koka upp i det saltade vattnet och låt sjuda tills de är mjuka. Mixa eller mosa med en potatiskross, jag mixade bara lite då jag tycker det är godare om den inte är lite bitar i soppan. Och låt sedan allt sjuda upp med curry , kanske lite extra salt och en doft av cayennenpeppar.
Så gott.
- * * * * * * * * * * *
Detta hade jag till en himlans massa pannkakor :
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
6 eko ägg
12 dl eko standardmjölkGör så här.
Jag brukar göra smeten en timme innan det är dags , så att den hinner svälla tills det är dags att grädda. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, i en skål- vispa ut med lite av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölk och ägg och vispa till en slät smet.Jag har inget smör i smeten, det har jag sedan i stekpannan när jag gräddar.
* * * * * * * * * * * * *
Tomat- & pastasoppa
Det här behöver du till 4 personer :
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
2 burkar med fylligtomatkross
1/2 tub tomatpure
1 liter vatten
1 1/2 st grönsaksbuljongtärningar
1/2 msk med socker
salt & peppar
cayenneal dente pasta
riven ostGör så här:
Finhacka löken och lägg i en kastrull med olivoljan, och pressa ner vitlöken. Och fräs på svag värm tills löken blir glansig. Tillsätt tomatkrossen, tomatpuren, och vatten samt buljongtärningar. Låt sjuda sakta i cirka 30 minuter, under omrörning då & då. Smaka av med salt , peppar & cayennepeppar. Mixa soppan så slät som du vill ha den, och vänd sist ner pastan som du kokat al dente.
Häll upp i serveringsskålar och riv över din favorit ost.Smaklig spis.
Jag bara älskar dina recept. För en småbarnsmamma behöver maten vara enkel att laga, gå hyfsat fort och framför allt smaka gott. Ett av mina favvorecept är din snabblagade fisksoppa, har gjort den så många gånger både på sketna tisdagar och härliga fredagar. Tack för härlig inspiration.