Godmorgon finingar,
Här kommer en veckomatsedel jag hoppas att ni uppskattar.
Måndag : Vegetariskt pizza
Tisdag Fisk- & skaldjurssoppa
Onsdag : Raggmunk med bacon & lingon
Torsdag Hemmagjord kebab i pitabröd
Fredag Oxfile Tournedos
Till 4 personer:
800 gram oxfile ( mittdelen av filen)
smör
salt & peppar
Potatisgratäng HÄR
Rödvinssås HÄR
smörslungade sockerärter
Gör så här:
Ta fram oxfilen ett par timmar innan den ska tillagas. Dela den i 4 delar och knyt med ett koksnöre runt varje köttbit.
Det är för att den ska behålla formen under stektiden. Hetta upp en panna med smör, och när smöret tystat och doftar nötigt lägger du ner det i panna. Stek den ett par minuter på varje sida och runt om, köttet ska upp i cirka 60 grader ( mer eller mindre beroende på hur rosa du vill ha köttet )
Serveras med potatisgratäng och smörslungade sockerärtor.
* * * * * * * * * * * * * *
DUMLESNITT
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
10-13 stycken dumlekolor
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade dumlen . Dela degen i tre och rulla ut till längder . Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Fisk- och skaldjussoppan ser supergod ut!!