Måndag : Vegetarisk Pasta
Tisdag : Citronpepprig lax
Onsdag : Spagettigratäng
Torsdag : Tacostroganoff med ris
Fredag : Två goda pajer till påskbuffen
Det här behöver du :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
120 gram bacontärningar (stekta)
4 dl riven västerbottenost
1 finstrimlad tomat
Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form cirka 25 cm. Nagga med en gaffel & förgrädda i 10 minuter. Öka temperaturen till 225 grader när du tar ut pajen. Fyll den med den redan frästa bacontärningarna och den rivna osten, vispa ihop äggstanning & häll över pajen. Finstrimla tomaten och fördela ut.
Grädda i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.
* * * * * * * * * *
Kantarellpaj
Det här behöver du till en form på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen:
1 liter kantareller
2 msk smör
2 1/2 msk med vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven västerbottenost
salt & peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Och under tiden kan du göra fyllningen. Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg. Pudra över mjölet och rör om tillsätt vätskan under omrörning, och låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och peppar.
Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till påskfikat:
Det här behöver du till 15 stycken äggkakor:
100 gram rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl florsocker
2-3 tsk vatten
+ några droppar karamellfärg
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och strösocker med en elvisp.
Vänd ner ägget och rör ihop. Blanda ihop torra ingredienser och vänd ner och baka ihop
till en smidig deg. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper. Baka / kavla ut degen på ett annat bakplåtspapper. Tryck ut äggen och kavla om degen, precis som när man bakar pepparkakor. Grädda sedan kakorna i 12 minuter, eller tills de är klara. Låt kakorna svalna helt. Under tiden gör du glasyren. Jag delade på min glasyr & gjorde min i två olika skålar för jag ville ha olika färger.
Bred ut glasyren över kakorna, och strössla över strösslet.
Klart!
Läste några inlägg ner att Charlie är en liten busig vovve som ska bita på saker och ting. Om hon har en tendens att vara på saker och ting vill jag tipsa om att hund-/barnsäkra eluttagen. När vår hund var valp började han nämligen att slicka i eluttagen, knäppis…
Tack för världens bästa blogg.
Alltid lika roligt att läsa. Fin blandning och den blir bättre för varje år. ❤️
Tack snälla 🙂