Heeej
Nu på jullovet har man lite extra tid att laga mat.
Och långkok är det godaste som finns!
Denna älggryta tycker jag du ska prova om du har lite älgkött i kyl eller frys.
Det här hade jag i min älggryta:
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
ev. lite maizenaredning
salt, peppar
(smaka av med 1 tesked sambal oelek, eller 2 )
Toppa med lingon
Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, & grädde och smaka av med timjan salt och peppar och lite sambal oelek
Hur många räcker receptet till och kan jag skipa grädden i?
Gissar 5-6 personer. Visst kan du skippa grädden 🙂
Det godaste älggrytan jag har ätit. Lämanade bort kantarellerna. Även barnen tyckte lika.
Rödvin i funkar väl