Här kommer tips på en härlig 3-rätters om ni ännu inte bestämt er. Och jag märker också att det smugit in lite halvfärdiga meningar och stavfel här och där, jag har inte riktigt haft tid att läsa alla för programmerade inlägg som jag skissat på. Men ni får ha lite överseende med att det är en semesterblogg nu ett tag
Avokadokräm med räkor och rom.
Serveras i mindre glas, typ snapglas.
Det här behöver du till 6 förrätter:
2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar
Garnering:
handskalade stora räkor
finhackad rödlök
citronskiva
stenbitsrom
smörstekt bröd
dill
Gör så här:
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Skomakarlåda med oxfile
För 5-6 personer behöver du:
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar
Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar
Rödvinssås- klicka HÄR
Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller
Gör så här:
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren, skär upp köttet och lägg över.
Yummi yummi yummi.
* * * * * * * * * * * * *
Schweizernötsmousse
Detta behöver du till Daimmousse 6 portioner :
200 gram mjölkchoklad med scweizernöt
3 äggulor
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde
Till crispet :
150 gram mjölkchoklad med schweizernöt
Gör din chokladmousse så här :
Bryt chokladen ner i en skål och smält på svag värme över ett vattenbad.
Vispa ihop äggulorna och sockret och rör sedan ner i den smälta chokladen tills allt blandat sig ordentligt. Det är viktigt att chokladen inte är för varm bara, då kan det skära sig. Vispa grädden i en annan skål och rör sedan ner den med chokladblandningen. Ställ kallt i kyl i minst 1 timme innan servering.
Under tiden kan du göra crispet – hacka chokladen. Spara ett par rutor ruta till garnering. Rör ner crispet innan du häller upp i portionsskålarna eller fina glas.
Supergott!
Förrätt och efterrätt kommer jag att kopiera rakt av till nyårsbordet. Älskar enkla recept som ändå känns lite lyxiga, tack!
//Tina