Gomorron gomorron
Här kommer en supertidig veckomatsedel.
Hoppas ni gillar
Måndag Halloumibiffar (veg)
Tisdag Fisk- & räkgratäng med dill
Onsdag Tacopizza på tortillabotten
Torsdag Kycklingstroganoff med ris
Fredag Skomakarlåda
För 5-6 personer behöver du:
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar
Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar
Rödvinssås- klicka HÄR
Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller
Gör så här:
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren, skär upp köttet och lägg över.
Yummi yummi yummi.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till helgfikat: Bärkaka
Jag hade rabarber i denna kakan, men ni kan ta vilka andra bär eller frukter ni gillar.
Det här behöver du till en ugnsplåt:
4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
4 stjälkar rabarber ( normalstora )
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten. Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Ansa rabarberna och hacka ner tunt, fördela rabarberna över smeten. grädda den i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och pudra över rikligt med florsocker.
Skär sedan upp den i lagom stora bitar.
Mums till kaffet.