Finns det något som doftar så gott som nybakade saffransbullar ?
Det här behöver du till Nomis lussebullar:
50 gram jäst (söta degar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert med saffran
2 dl strösocker
2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche
100 gram rumsvarmt smör
12- 13 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt.
Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna lite innan du serverar med iskall mjölk.
Äntligen julbak igen 🙂
Bästa tiden på året!
Lugn och fin nu, födelsedag att avverka i nov först, idag faktiskt, dotter 17 år, hugaligen vad åren går.
Sedan gasar vi på mot advent…..:))