Hej igen,
Här har vi ätit brunch i flera timmar, alla vaknar och kommer ner till frukosten olika tider. Barnen har lite sovkompisar extra här hemma, så det har varit fullsatt vid matbordet. På helgerna försöker vi låta alla få sovmorgon, det är ju ändå helg.
Men nu så har vi dukat av och ska göra oss klara för denna söndag. Veckomatsedel kommer här!
Måndag Vegetariska burgare med extra allt
Tisdag Lax- & kräftpasta
Onsdag Möra kotletter i ugn
Torsdag Tacogratäng med blomkål (LCHF)
Fredag Gratinerad fläskfile
För 2 personer:
1 putsad fläskfile
smör
salt & peppar
Garnering:
2 dl riven lagrad ost
1/2 kruka persilja ( klippt )
1 msk röd pesto
Serveras med potatisgratäng
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Den ska vara nästan färdigstekt.
Rör ihop osten, med persilja & pesto och fördela ut över fileen. Ställ in i mitten av ugnen i 5 minuter eller tills det blivit en vacker gratinering.
Något gott till kaffet: Philadelphiabullar i långpanna
De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.
Det här behöver du till 40 bullar:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl
Fyllning:
125 gram smör
2 dl florsocker
200 gram philadelphiaost
Rivet skal av 2 citroner
Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker
Gör så här:
Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och riv skalet av citronerna och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas.
Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.
Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader.
Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med citronfyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.
Jag pudrade även över lite florsocker – alla kakor blir snyggare med lite florsocker. Och betyget av dagens kaka: det blev en riktigt höjdare måste jag säga, kommer absolut baka igen. Och den går jättebra att frysa in.
Mums!
Bullarna skall jag baka till helgens kalas!
Mums. De där bullarna är verkligen helt fantastiska. Går åt i ett nafs här hemma!
Vad kan man använda istället för citronskal , allergisk mot citrusfrukter.
Det går att utesluta 🙂