Tjingeling,
Igår blev det grillat till middag, man vill ju passa på. Grillad kyckling med en grekisk sallad & tzatziki för mig.
Till detta gjorde vi även sötpotatis och strips. Recept på tzatzikin finns på bloggen sedan tidigare, men för er som missat så kommer receptet här igen.
Det här behöver du :
1 hink med turkisk( alternativt grekisk ) yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
olivolja
Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken. Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt. Ringla över olivolja och rör runt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte.
Tips: använd en kökshandduk istället för kaffefilter ??
använder man dubbla kaffefilter så slipper man tvätten 😉 Haha.
Men smart, kökshandduk har jag alltid när jag gör kroppkakor.
Lite olivolja i med så blir det toppen! ??
Jag silar yoghurten 1-2 dagar med en bunke under, sjukt mkt vätska!!! Citron o olivolja gör susen. Gör den färdig tidigt så den tar alla smaker o man hinner justera den innan servering.