Påskveckan är det nästa vecka,
Den har jag inte tagit hänsyn till nästa matvecka. Utan här kommer 5 middagstips + ett baktips. Vill ni hitta påskmat så söker ni i sökrutan eller i kategorin uppe till höger.
Måndag: Potatis & Purjolökssoppa
Tisdag Torsk med mild kaviarsås
Onsdag Korv med ajvarsås
Torsdag Omelett med extra allt
Fredag Skogspanna
För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!
En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?
Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.
Klar att servera !
* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.
* * * * * * * * * * * * * * *
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vatten
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Varva med vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet.
MMMH, det ser underbart ut <3