Veckomatsedel

Godmorgon 

Startar dagen med en tidig veckomatsedel. Vi ska snart äta söndagsfrukost, sen ska jag & Jacob åka och hämta hem Molly.
Hon har varit hos min mormor & morfar nu när vi varit bortresta. Och de bor i Nybro, så det är perfekt tillfälle för Jacob att övningsköra lite längre sträckor.  Hur jag är som körlärare? Faktiskt väldigt lugn, för Jacob kör redan bra. Han har haft mopedbil sedan han var 15 år, så har han redan kört så mycket i trafiken och kan alla självklara regler. Vilket underlättar massa såklart.

Nu till veckomatsedlen:

Måndag: Vegansk Gnoccipanna
Tisdag Lax i ugn med fetaostsås
Onsdag Kycklingburgare med currydressing
Torsdag Fläskytterfile i krämig sås
Fredag: Tacosoppa

 

IMG_4811
Önskar ni mindre hetta, skrapa bort frökapslar från chilin, det är där hettan sitter.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
600 gram nötfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd chili
2 vitlök
10 klyftade körsbärstomater
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk chilisås
3 msk med oxfond
1 – 2 msk med kinesisk soya
1 burk med majs
salt & peppar
cayennepeppar
Tacokrydda efter smak och tycke ( jag hade en påse)

Servera med en klick creme fraiche

Gör din tacosoppa så här: 
Hetta upp en stekpanna med olivolja, finhacka löken och fräs den glansig. Pressa ner två vitlöksklyftor och den finhackade chilin rör om. Vänd ner färsen och bryn den klart, vänd ner tomatkrossen, vatten, soya, fond, majs, tomater, chilisås, och låt allt sjuda upp. Och puttra i 20 minuter – under tiden gratinerar du tortillachipsen med riven ost över i några minuter på 225 grader i ugnen.
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, cayenne och tacokrydda.

Smaklig måltid

* * * * * * * * * * * * * *

Apelsinpannacotta
img_9177

Det här behöver du till 6 portioner:
2 1/2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
1 styck apelsin
(skal + 2 msk pressad apelsinsaft)

Geletopping:
1 1/2 gelantinblad
2 dl pressad apelsinsaft

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädden i en kastrull, vänd ner socker. Skär ett snitt på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna och vänd ner både stång och frön ner i kastrullen. Riv ner skalet på den tvättade apelsinen och pressa ner 2 msk apelsinsaft. Låt allt sakta sjuda upp, när grädden kokar så fiskar du upp stången. Krama ur gelatinbladen och rör ut med grädden, rör om ordentligt så allt allt blandas. Häll upp i små portionsglas och ställ in i kylen i minst tre timmar innan du gör toppingen.

Apelsin-toppingen: 
Lägg bladen i kallt vatten i sira fem minuter.
Krama ner saften i en kastrull och låt sjuda upp, dra direkt bort från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner ordentligt i apelsinsaften så att allt blandas väl. Låt svalna något innan du häller detta lagret över pannacottan.
Ställ in i kylen minst en timme innan servering. Kan med fördel förberedas kvällen före.

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotte
7 år sedan

Konstigt att barnen blir så stora när man själv stannat i ålder 😉 Min son fyllde 10 igår och det känns ju som igår som det va jag födde honom hemma i ett badrum…. Men när de kommer upp och börjar få egna körkort, då är de inte små längre 😉
http://www.lotte4.blogspot.se

7 år sedan

Åh ser så gott ut 🙂

7 år sedan

ÅH tack, jag behövde lite nya idéer. Hoppas att allt är bra med dig vännen!
Kram

Nästa inlägg

YouTube Jennys Matblogg

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x