Alla <3 -ans dag meny

Imorgon är det alla hjärtans dag ♥
Tänkte att det kanske var på sin plats att tipsa om en god trerätters meny.
Lite extra gott måste man väl äta då!

Förrätt
Ostkex med skagenröra
lchf förrätt

Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost

Skagenröra:
100 gram philadelphiaost
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält  och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök

Varmrätt

 

IMG_4987

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.

Ta fram och servera med valfria såser.

Efterrätt

 

IMG_5493

 

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.

 

 

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Fantastiskt! Jag skulle lätt kunna äta allt i ett svep! ^^

7 år sedan

Men vad hungrig jag blir! Du har en kanonsida som inspirerar!

Nästa inlägg

Mitt kök

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x