Semmelsockerkaka . . . . . Eller sockerkakssemla…
Åh majj gaaad så gott detta vart!
Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde
Vispad grädde
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.
Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.
Smaklig fika!
det ser väldigt gott ut, hur många bitar blir det.
Det beror lite på hur stora bitar man skär…
Kanske 10-12?
Antar att doulan Madde kommer kommentera även detta, så jag passar på att säga hej!
Åh! Till och med jag som inte gillar semlor skulle nog tycka om detta!:))
Wow! Vad snygg kakan är. Och ser väldigt god ut. Sparar receptet. Måste testa såklart.
Åh mums! Måste testa detta 😀
Ang frysningen. Du låter den alltså svalna, sedan in i frysen för att ta upp tex dagen efter för att skära av ”hatten” samt gröpa ur för mandelmassan? Hur lång tid efter att man tar ut den ur frysen tills man kan hantera den? Och hur länge från att man tar den ur frysen tills den blir dålig? Ser superläcker ut!
Behöver inte frysa. Men jag bakar oftast kakan dagen innan.
Hur stor är formen du använt till denna? Funderar på att göra den till helgen 🙂