Godmorgon,
Lördag och jag tänkte starta dagen med något sött. Tror att ni är ett gäng som letar efter kvällens dessert. Denna har min syster bakat. Hon är grym på att baka! Inspirationen hittade hon på från tv-programmet ”halv åtta hos mig”. Denna cheesecake ska inte frysas, utan stå i kylskåp.
En ljuvligt krämig cheesecake med ett lager av passionsfrukt. Så gott & fräscht.
Du behöver:
15 digestivkex
75 gram smält smör
Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )
Toppingen:
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter
Gör så här:
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.
Haha, va festligt att just detta var dagens inlägg för jag har med mig en cheesecake med passionsfruktsspegel till jobbet idag. Fast den jag gjorde är bakad i ugn (new York – style), så den är inget gelatin i själva kakan men dock i spegeln på.
Sen har jag passionsfruktsjuice i spegeln med.
Tack för en fin blogg!
Låter gott det också.
Recept? 🙂
Och jag har ett precis likadant recept fast vegansk! ?? Supergott!
Åh, dela gärna med dig av det till mig, tack! Tycker det är så svårt att byta ut gelatin…
Vänligen,
Johanna