Hej där,
Kikar förbi mellan allt julbak och pepparkakshusbygge. Här är julmusik både högt & lågt och julstämningen finns här trots avsaknaden av snö. Ska snart brygga lite kaffe och plocka fram gofika, för snart kommer lite kompisar på besök. Trevlig med alla extra fikaträffar så här under hösten & vintern. Här kommer en riktigt god lakritskola, jag doppade halva kolan i vit choklad och den andra i en mörkare choklad.
Det här behöver du :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör
Garnering : Doppas vit choklad + lite rivet citronskal
eller
mörk choklad med flingsalt
Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar sedan kolan i chokladen.
Låt svalna och förvara svalt.
* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdig ?
Ser gott ut, lakritsälskare som jag är.
Har du några goda recept på julgodis för de som varken tål ägg, mjölk och ägg?// Weronica
Hej och tack för härlig blogg! Sitter och ska boka resa och tänkte fråga dig om ett tips…om det går bra…ni har ju varit runt en deli världen! Har ni varit på Bali? Har du tips? Kram
Ja vi har varit på Bali. Tror det finns lite grann att läsa på bloggen. Kolla kategorin semester 🙂