Måndag: Halloumiburgare med krämig coleslaw
Tisdag Laxpanna med sparris & sötpotatis
Onsdag Baconpaj med filodeg
Torsdag Pulled pork bakad i paprikor
Fredag Öländska kroppkakor
Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.
Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet
Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl.
Gör så här :
Det är ett tips att förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.
Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent
Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre – så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig en potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.
* * * * * * * * *
Mintkyssar
Det här behöver du till 25-30 st:
1 äggvita
6 droppar pepparmintolja
3 1/2 dl florsocker
50 gram mörkchoklad
Gör så här:
Vispa äggvitan fast & fluffig. Och rör sedan ner pepparmintoljan. Häll ner florsockret och vispa till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut till tunna kakor på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten i rumstemperatur. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och klicka / spritsa ut en droppe på varje kaka.
Hej!
Öländska kroppkakor är det BÄSTA som finns! ÄLSKAR det! Dock har jag bara en fråga på kroppkaketemat. Har du ett bra recept på småländska kroppkakor? Jag tycker öländska är godare och så men vill göra mindre småländska (som kokas först och sedan steks hela) till årets julbord 🙂
Hej och tack för många goda recept. Vill bara fråga om vilken typ av färskpotatis du använt till kroppkakorna?