Kalljästa småbröd

Måndagsmorgon framför nyhetsmorgon.

Barnen har åkt till skolan, och mannen är på väg till jobbet. Och så här ser min arbetsvy ut precis just nu.
Nybakade småfrallor framför tv:n och med datorn i knät. En bättre måndag med andra ord.

Recept kommer under bilderna

img_9983-1 img_9996-1

Mina kalljästa frallor gjorde jag så här: 
1/2 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl

Toppa med sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in havregryn & mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och låt stå i rumstemperatur en kvart innan du ställer in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.

Klara att servera.

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8 år sedan

Tokgillar kalljästa bröd, hur gott är det inte med nybakt på morgonen! Ha en fin start på veckan:)

8 år sedan

Bakade enkla frallor till frukost i lördags. Perfekt med enkla frallor, fast det känns ändå lite lyxigare när det är hembakat 🙂

Maria
7 år sedan

Mums!! Vill bara tipsa om att när man kalljäser med så lång jästid som det blir över natten, så behöver man absolut inte använda ett helt paket jäst 🙂 När jag gör liknande brödbullar med den mängden degvätska så tar jag bara ca 1/4 paket jäst och det blir toppen! 🙂

Nästa inlägg

Adventsfint

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x