Då startar vi upp denna härliga söndagen med veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.
Måndag Halloumistroganoff (veg)
Tisdag Fiskgryta med sötpotatis
Onsdag Hawaiikassler med ris
Torsdag Köttfärspaj med krämigt osttäcke
Fredag Skomakarelåda
För 5-6 personer behöver du:
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar
Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar
Rödvinssås- klicka HÄR
Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller
Gör så här:
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren, skär upp köttet och lägg över.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Äppelkaka med kardemumma
Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel
Kardemumma och Pärlsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker. Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn) minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig. Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.
Omnomnom
Dom äpplekakorna måste jag pröva dom ser väldigt goda ut. Har hela frysen full med skivade äpplen för att ta vara på allt efter sommaren!
//Berith