Denna kolan kokar jag flera gånger om året.
Helt onödigt god … Passar lika bra i november som i advent & juletider.
Använd gärna en juicepress för att få ur all citonsaft.
Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5 3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)
Behövs : kökstermometer
Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.
Fungerar utmärkt att frysa.
Åh ser så himla gott1
Kika gärna in på min blogg: ettvitthus.wordpress.com
Hur stor är ”en stor form” på ett ungefär? 🙂
Hur menar du med penslingen runt kastrullen? på utsidan eller på insidan?
Svara gärna på mail 🙂
på insidan av kastrullen för att förhindra att den ev skulle kunna bli karamelliserad.
Alltså en dum fråga kanske – ’men har du det och koka även när du rör ner chokladen och kokosfettet eller när tar du det från plattan?