Söndag och veckomatsedel. Så roligt att ni uppskattar dessa.
Här kommer mina tips inför veckan med lite vegetariskt, en och annan fiskrätt och lite italienskt.
Varsågoda.
Måndag : Spagetti med mustig tomatsås (vegansk)
Tisdag Lax i citronsås med räkor
Onsdag Pasta- & bacongratäng med mozzarella
Torsdag Spagetti kycklingcarbonara
Fredag: Oxfile i ädelostsås
Till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
Potatisen:
12 Potatisar ( fast sort )
flytande smör
ströbröd
flingsalt
Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.
* * * * * * * * * * * * *
Lite nyttigare jordnötbars till kaffet
Det här behöver du till 12 kakor :
2 dl havregryn
1 1/2 – 2 dl jordnötssmör ( osötad & ekologisk )
1 dl grovhackade jordnötter
1 1/2 dl russin
1 dl hackade valnötter
2 msk kokosflingor
3 msk linfrön
2 äggvitor
2 msk honung
Topping: 150 gram mörk kvalitets choklad
3-4 msk jordnötssmör ( osötad )
Gör så här:
Ställ ugnen på 130 grader.
Rör ihop alla ingredienserna i en skål, platta ut på en bakplåt eller ugnsform, klädd med bakplåtspapper.
Kakan ska bli ungefär 15*20 cm. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Smält chokladen och bred över kakan, värm upp ett jordnötssmör och fördela ut lite jordnötssmör över chokladen. Med hjälp av en tandpetare eller gaffel gör du ett snyggt mönster, genom att dra streck över toppingen. Låt svalna & skär lagom stora bitar. Klä in varje bit i bakplåtspapper eller plastfolie och förvaras i kylskåp.
Jag gillar dina veckomenyer och har faktiskt följt dem de senaste månaderna. Men lite trist att du tog med oxfilén med ädelostsås nu också när du hade det i början av oktober..
Ibland blir det upprepningar, vilken otur att jag tipsade om detta två ggr på en månad. Men sök gärna i arkivet jag har 4000 andra middagar där 🙂