Veckomatsedel

Måndag Bananpannkakor
Tisdag Varmrökt lax med potatis & romsås
Onsdag Baconpaj  med filodeg
Torsdag Kycklinggryta med soltorkade tomater
Fredag Fläskfilegryta med senap – & ostsås

IMG_0085

Det här behöver du:
1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)

Toppa med färska örter & knaper stekt bacon

Serveras med ris, potatis eller pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger.
Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.

IMG_0022

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Saftig morotskaka

IMG_2626 (2)

Det här behöver du
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 dl finrivna morötter

Till glasyren :
60-70 gram smör
4 dl florsocker
rivet skal av en citron
100 gram färskost

Toppa med lite valnötter

Gör så här:
Smörj och bröa din form, jag hade en form som var 30* 20 cm. Funkar bra med en rund springform på cirka 26 cm också. Ställ ugnen på 150 grader. Vispa ihop ägg och sockret till en fluffig. Blanda ihop de torra ingredienserna & vänd ner i smeten. Vänd sedan ner morötterna & rapsoljan. Och grädda i cirka 50-60 minuter i nedre delen av ugnen.
Kolla gärna med en sticka så att kakan är klar den ska inte vara kladdig i mitten. Under tiden kakan svalnar/kallnar så vispar du ihop alla ingredienser till glasyren, kanske vill du ha glasyren lite tjockare. Använd då mer florsocker.
När kakan svalnat helt  så  breder du på glasyren.
Sedan är den klar att ätas.

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotte
8 år sedan

Mmmmm lax och kycklingrecepten lät smarriga!! Kul med lite inspiration 🙂 Kakan lät riktigt god den med
http://www.lotte4.blogspot.se

Gunnel
8 år sedan

Kakan ser så elegant ut. Hur gör du när du skär kakan utan att glasyren kletar på kniven och kakan? Min brukar alltid bli så kletig när jag skär.

jennysmatblogg
Reply to  Gunnel
8 år sedan

Jag torkar av kniven mellan skärningarna 🙂

Nästa inlägg

Fiskgryta med sötpotatis

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x