Gutenmorgen,
Här kommer ett litet tidsinställt inlägg,
för er som är morgonpigga och letar inspiration för kommande vecka.
Måndag Vegetarisk pasta med vitlöksdoftande champinjonsås
Tisdag Laxgratäng med basilika & rostade pinjenötter
Onsdag Falulåda med makaroner
Torsdag Min godaste tomatsoppa toppad med bacon & fetaost
Fredag Smakrik mustig Älggryta med morötter & lök
Det här hade jag i min älggryta:
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
1 tsk torkad timjan
salt, peppar
Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta och smaka av med timjan salt och peppar.
Serveras med kokt potatis.
* * * * * * * * * * * * *
Godisfyllda cookies
Det här behöver du till cirka 35-37 cookies:
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap
Fyllning : 1/2 påse Polly / marschmallows eller Dumle
Garnering : Strösocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirapen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat & salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram pollyn och platta ut bollen med ett tryck i mitten lägg dit en polly per och rulla ihop till en boll.
Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter (håll koll ) tills de har flytit ut lite och får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något innan du provsmakar.
Hej. Vill veta till hur många personer ditt recept på älggrytan är på? Ska ha födelsedagskalas, och vill bjuda på en älggryta:)
Ett tips är att tänka ca 200-250 gram kött per person.. Bara en tanke..
Tänkte fråga om det går att göra på vanligt högrevskött?
Kakorna va goda, men ska testa med polly nästa gång för marshmallowsen försvann 😛