Orkar man inte vispa bearneiesåsen för hand så kan man faktiskt fuska lite med en elvisp. Funkar faktiskt väldigt smidigt.
Här kommer receptet på Tobias sås.
Du behöver till 4-6 portioner:
300 gram smör
1/2 msk finhackad sharlottenlök
8 vitpepparkorn ( krossade )
2 msk vitvinsvinäger
1/3 dels dl vatten ( 2 *gånger )
4 äggulor
2 tsk torkad dragonkrydda
3- 4 msk färsk hackad persilja
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel.
Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp. Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.
Gott! Jag brukar göra en snabb-bea som inte behöver värmas. Man gör en majonäs på äggula, rödvinsvinäger och neutral olja som rapsolja. Sen hackar man i dragonblad som är inlagda i vinäger. Vispar sen i lite lökpulver, salt och peppar. Låt stå 20 min innan servering