Här kommer tips på 5 stycken goda förrätter.
Hoppas ni hittar något ni gillar
En klassiker som uppskattas av alla:
Toastbröd + olivolja
Stenbitsrom
hackad rödlök
1 msk creme fraiche
Gör så här:
Stek toasten i olivolja.
Lägg upp upp en tallrik och servera.
* * * * * * * * * * * * * * *
Serveras i mindre glas, typ snapglas.
Det här behöver du till 6 förrätter:
2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar
Garnering:
handskalade stora räkor
finhackad rödlök
citronskiva
stenbitsrom
smörstekt bröd
dill
Gör så här:
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost
Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en 1/2 burk med röd stenbitsrom
Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Det här beöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra ( recept nedan)
4 dl ostbågar
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron
Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en 1/2 burk med röd stenbitsrom
Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas. Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Krossa ostbågarna i en fryspåse med hjälp av en kavel som du rullar ovan på. När ostbågarna pulvertiserats rullar du snittarnas kanter i detta. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran
Ställ kallt fram till servering.
* * * * * * * * * * * * *
6-8 portioner sparrissoppa:
500 gram färsk sparris
5 scharlottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt & peppar
Gör så här:
Skala sparrisen och skär upp i 1 centimetersstora bitar. Men lämna själva topparna till garnering. Koka sedan allt i lättsaltat vatten, i cirka 3-4 minuter ( topparna tills de är mjuka ) Under tiden kan du hetta upp en annan kastrull med olivolja, hacka löken och fräs glansig i en kastrull- häll över vinet och buljongen + grädden och låt koka upp. Lägg i sparrisen i gräddsåsen ( men inte topparna) och låt koka i 10 minuter. Mixa sedan allt slätt , smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar/ tallrikar.Dekorera med sparristopparna.
Smaklig spis
Hade önskat fler förslag utan skaldjur/fisk, vanligt med skaldjursallergi
Kolla i kategorin förrätter. En del finns utan skaldjur 🙂
Tack för de fina tipsen! Jag blev bjuden på din nutellasemifreddo igår på jobbfikat så den kommer det att bli i alla fall till efterrätt. Kanske tänker om och även bjuder på förrätt 🙂