Gottgottigottgott!
Gillar du friska efterrätter- gör denna till valborg. Receptet hittade jag i matmagasinet.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör
Fyllning:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
saft av 2 citroner + skal
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Smörj pajformen.
Rör ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och rör sist ner det avsvalnade smälta smöret. Tryck ut i formen cirka 24 cm, och ställ svalt i kyl medan du gör fyllningen. Rör / Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet. Fyll upp pajskalet och grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat till sig i ugnen.
Låt svalna ett par timmar ( eller gärna över natten )i kylskåp. Pudra ev. över florsocker innan servering & serveras med lättvispad grädde.
Hej Jenny! Ska vispgrädde i fyllningen vispas och vändas i eller ska den vara ovispad och vändas i? 🙂
Den ska inte vispas innan, utan bara röras/ vispas ihop med äggen 🙂
Älskar citronefterrätter, tack Jennie! Vad skulle du säga är smakskillnaden jmf m citronmarängpaj förutom marängen? Kram!
Mmmmm såååå mumsig 🙂
Hur länge ska pajen stå i kylen för att fyllningen ska stelna?
Kan man göra denna glutenfri? Vad använder man sig utav då?
Tack för jätte bra recept!
Hej! Den är suveränt god! Men har du tips på hur jag slipper att smöret rinner ut i ugnen? Pajen släpper ifrån sig mycket smör som droppar ut i ugnen och orsakar massor av matos. Har försökt täta formen med bakplåtspapper, men det letar sig ändå ut. Hur lyckas du? Mvh anette
Det har jag inte varit med om.
kanske ska prova en annan form nästa gång? 🙂
Hmmmm… Använder du form med löstagbar kant? Har provat ett par olika springformar men får alltid samma resultat, att smöret droppar ur.. Kanske är det meningen att man skall använda en vanlig pajform? Annars får jag göra en deg utan att smälta smöret. Det blir oerhört gott, men väldigt svårt att skära eftersom fyllningen och pajdegen separeras från varandra liksom.. ja ja, jag provar igen, skam den som ger sig?
Jag har för mig att jag hade det till denna. Nästan hundra på det iallafall.
Men prova dig fram, det kan ju vara lite olika från ugn till ugn.
Kram
Hej!
Jag undrar om du vet om man kan ha den i kylen ett par dagar innan den ska serveras? Jag tänkte baka pajen ikväll, men ska inte servera/äta den förens fredag kväll. Klarar den sig, eller kommer den få förändrad smak eller konsistens? Eller kan man frysa den, och sen tina upp och servera?
Mvh, Jonna.
Jag hade fryst in den 🙂
Underbart god och syrlig! Har bombarderad stackars sambon att smaka olika, denna fick betyg ”bäst i test”
Hej! Några år efter upplägg av receptet men det är ju fortfarande lika gott! Glömmer alltid från gång till gång hur mycket fyllningen ska stelna i ugnen. Ska den vara helt stabil eller kan den ”wobbla” lite?