Bästa sockerbullsreceptet hittills!
Jag använder alltid detta recept, när jag inte bakar dem till advent så utesluter jag bara saffranet.
Galet goda
För att inte missa alla uppdateringar följ mig gärna på facebook klicka HÄR eller på instagram : @jennysmatblogg
Till dessa vaniljbullar behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl
Vaniljkräm ( leilas recept ) :
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör
Gör dessa bullar så här :
Börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.
Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.
Sprita cirka 1 msk vaniljkräm i varje bulle.
Det doftar helt ljuvligt i hela huset när man bakar dessa. Saffran är ju en fantastisk krydda i både matlagning och bakning.
Och detta tycker jag en en rolig variant av lussebulle, istället för den vanliga traditionella lussebullarna.
Baka dem så snart ni får tid ?
Kan man frysa dessa bullar?
Självklart
Om man vill frysa in, ska man ändå pensla och doppa bullarna i strösocker innan?