En underbar tårta med krämig fyllning av nutella och med Ferrero Rocher topping. Inspiration fann jag på den här engelska sidan. En underbar tårta som faktiskt inte är alls svår att baka, men ser väldigt lyxig ut. För den late kan man även köpa färdiga choklad-tårtbottnar, finns blandannat på Ica.
Du behöver 2 tårtbottnar, baka gärna ett par dagar innan och frys in.
Så blir den lättare att dela. Ungefär 3/4 går åt till själva fyllningen av tårtan, 1/4 räcker till spacklingen.
1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm :
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten
Nutellafyllningen:
400 gram rumsvarmt smör
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl nutella
1 1/2 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
2 1/2 dl florsocker
1 dl kakao
2 dl vispad grädde
Mörktryffel till spritsad topping:
60 gram mörk choklad
75 gram smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl nutella
250 gram hackade hasselnötter
Dekorering: 25 st Ferrero Rocher
Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen. Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. När det är dags att börja med tårtan så dela varje tårtbotten i 2 delar. Dvs 4 bottnar sammanlagt.
Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet. Ställ denna kallt medan du gör den mörka tryffeln, mät upp smör & socker i en kastrull på svag värme, på svag värme tills allt socker smält. Ta bort från platta och bryt ner chokladen, rör tills allt smält och vänd sist ner nutellan. Låt svalna, har du bråttom går det bra i ett vattenbad. Blir det för hårt för att spritsa går det bra att värma upp igen.
Nu kan du börja bygga tårtan, varva varje lager med nutellafyllning som du strösslar hasselnötter över. Spara ungefär hälften av alla nötter som du sak dekorera tårtans kanter med. När alla lager är på plats så spacklar du hela tårtan med nutellafyllningen. Jag använde mig av en slickepott / stekspade. När du är nöjd med spacklingen så kan du piffa till kanterna med de sista hackade nötterna. Jag kupade händerna med nötter i och gick runt tårtan så, lite pilligt men de fastnar lätt.
Till sist spritsa den mörka chokladfrostingen och dekorera med Ferrero Rocher godisar.
Hej
Tack för en jättefin och inspirerande blogg använder mig alltid av dina recept när det är dax för något nytt och det blir alltid bra.
En fråga när ska Nutella ner i själva fyllningen?
Tänkte också höra om denna tårta går att frysa ska nämligen överraska sambon med 35 årsfest och han älskar denna choklad?.
Tack på förhand
Hej!
Jag undrar hur många personer tårtan är till? Blev väldigt sugen på baka denna nästa kalas ?
Tack!
Hej..älskar din blogg och läser varje dag! Min pappa ska ej äta så mycket socker då han på äldre dar fått diabetes…har du tips på efterrätter som inte är så söta? Mvh Maria
PS Du tar så fina foton!!
Hej! Tack för en underbar blogg.
Jag undrar om smeten till bottnarna avser de fyra delarna?
Nej det är per tårtbotten
Åh herregud vad gott! Älskar ju Nutella. Jag gjorde en tårta med Dumlefluff som också var riktigt god! Men detta ! 🙂 🙂
Hej,
Jag har en fråga ang chokladtårtbotten, är det två tårtbottnar som man ska baka och sedan dela ena tårtbotten i två och sedan göra samma sak på den andra eller har jag missförståt allt :/
Tack!
Ja, varje tårtbotten ska delas på mitten så du har två runds tårtbottnar
Jaha, men blir inte tårtan för stor om jag ska baka två chokladtårtbottnar?
Då tänker jag två satser på ”chokladtårtbotten” som det står i receptet.
Lät hur smarrig som helst min fråga är bara karamelliserad mjölk..färdig kokt ?? Vad är de
Karamelliserad mjölk är sötad kondenserad mjölk, fast färdigkokt. Annars ska den koka i 3 timmar
Hej! Jag undrar vad ditt blå/vita porslin heter som du visar ibland på bilderna? Väldigt fint! Samt så undrar jag vilka dina topp 3 dessert recept är? =)
Hej! Vad menas med ”Ungefär 3/4 går åt till själva fyllningen av tårtan”? 3/4 av vad? Och ingredienserna som står under chokladtårtbotten ska alltså dubblas? Tack! 🙂
Ja menar att 1/4 del räcker till själva spacklingen av tårtan.
Hej! Å herre gud vilken smarrig tårta!! Undrar om jag kan göra hälften utav receptet till en 18 cm form? =)
[…] mastiga helt ljuvliga tårta med […]
Hej, funkar det inte med färdiga tårtbottnar? Mvh Linda
Absolut 🙂
Finns det färdiga chokladtårtbottnar? Har inte dett fet k matbutiken hos mig :/
Ica har 🙂
Hej jag är nov lite trög men när dom ska frysas ner tar du ur dom ur formarna? Och när man tinar upp dom delar du dom på mitten då? Dum fråga men blev lite osäker ?
Ingen dum fråga alls. Jag tar ut dem från formarna. Plastar dem fryser dem och delar dem när de tinat 🙂
Hej…tack för en underbar blogg! Kikar in varje dag 🙂 Jag skulle göra tårtbottnen idag men de bara sjönk ihop…varför?????? Buhuuuuu 🙁
Svårt att svara på? Kan det vara så att du öppnade luckan lite för mycket under gräddning? Kanske inte rörde ihop alla torra ingredienser väl?
Jag vet inte, ibland blir det bara tokigt.
Lycka till nästa gång.
Hej Jenny. Tack för en fin och inspirerande blogg! Jag undrar också hur många pers tårtan är beräknad för.
Undrar också hur många personer tårtan är till. Funkar den till 12 personer? Undrar också om det är något speciellt man ska tänka på, jag är alltså HELT ny på tårtor o sådana här avancerade mästerverk 🙂 min bror älskar både nutella o ferrer rocher så hade gärna gjort tårtan till hans födelsedag i april!
Tårtan var supermäktig & chokladig, så jag skulle tippa att den räcker till cirka 20 personer 🙂
Hej! Denna ser så god ut, ska baka den idag. Men hur ska man förvara den om den ska ätas imorgon?:). Tacksam för svar!:)
I kylskåpet 🙂
Hej!
När du skriver 2 dl vispad grädde – menar du då 2 dl färdigvispad grädde eller 2 dl ovispad grädde som vispas upp?
Tack på förhand!
2 dl som ska vispas 🙂
TACK snälla! Jag ska göra tårtan nu – blir nog glada medarbetare imorgon!
Underbar blogg …blir ofta ett besök på din underbara blogg blir så inspirerad och älskar och baka ! Hur långt i förväg kan man göra tårtan? Kan man göra klart o fylla den tex lördag och , o sen dekorera söndagen , för att
Sedan ätas på måndag ? tack ! Trevlig Helg !
Dagen innan skulle jag rekommendera 😀
Hej! Hur görs chokladtryffeln? Det står inte 🙂
Hej Jenny!!
Tack för din fantastiska blogg.
Hur gör du chokladtryffeln till tårtan? Smälter du ihop snöret och chokladen
??
Med vänlig hälsning,
Johanna
Hej!
Räcker en burk karamelliserad mjölkchoklad en burk Nutella?
Vänlig hälsning
Veronica
Hejsan Jenny, jag testade detta underbara recept men hade svårt med att dela tårtbottnarna? De gick väldigt lätt isönder?
Frös du bottnarna innan 🙂 Det är att rekommendera, för då smular de inte lika mycket.
Ja det gjorde jag. Har gjort tårtan två gånger nu men både gångerna har de gått isönder tyvärr :/ annars är den riktigt god!
Hur långt kan man förbereda dagen innan? Kan man gör hela tårtan och låta den stå i ett dygn eller blir den trist då?
Funderar på att baka denna tårta nästa helg men det uppstod en fundering; när jag kollade på den länkade engelska sidan så ser det ut som där är ytterliggare ett lager av en typ halvljus botten. Alltså inte bara tårtbotten/Nutella fyllning/nötter/tårtbotten/Nutella fyllning/nötter. Och den är ju mkt högre.. Funderar på vad det är för lager. Blev lite förvirrad. Mvh Cornelia
Tack för ett härligt recept! Förvånansvärt lätt att göra ändå med tanke på resultatet. Det uppskattas!! 🙂 Bjöd på denna idag och fick bara lovord. 14 vuxna och ändå blev en tredjedel kvar – mäktig! Fick skicka länken med receptet till flera stycken så det är gott betyg! 🙂 Bästa inspirationsbloggen – bara gottiga grejer när jag testat ngt!!
Om man inte tål hasselnötter vad kan man ha i stället? Kokos??
Hej! Jag har en dum fråga, älskar att baka men gör sällan tårtor därav dum fråga 😅 Hur länge kan bottnarna ligga i frysen? Du skriver frys gärna in dem några dagar innan. Funkar det om de ligger i frysen 4 veckor eller blir de torra då? Med vänlig hälsning, Marie
Absolut inte! Upp till ett par månader inga problem ☺️
Hoppas du ser!!!
Hur många dagar klarar den sej i kylskåp efter man bakat?
Ett par tre dagar skulle jag säga 🙂
Hej Jenny,
Tårtan är riktigt god, bakade den igår🤤😍
Jag undrar om man kan frysa in resten som inte äts upp?
Hej!
Man ska alltså inte vispa ägg och socker och sen ha i dem torra ingredienserna?
Ska bjuda på denna tårta på fredag⭐️