Många av er letar efter billigare mat så här efter jul- & nyårstiden som passerat. Och ryssröra hör till en sådan rätt och den är god dessutom. Den kan serveras i pitabröd, mjuka tortillabröd eller som här i ett gott luftigt frukostbröd. I en ryssröra kan du egentligen blanda i lite av det som du har hemma i kylskåpet. I skolan vet jag att de brukade blanda ner både majs & gröna ärter.
Så här gjorde jag min ryssröra.
Det här behöver du till 4 personer:
smör
1 finhackad gullök
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl finriven vitkål
1 stor riven morot
500 gram nötfärs
1 hackad tomat
1 msk med tomatpure
1 msk chilisås
1 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
salt & peppar
4-5 dl färdig kokt ris
Den kalla såsen:
1 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 kryddmått salt
Gör så här :
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken mjuk. Vänd ner den rivan moroten och kålen & vänd ner färsen & stek den klar. Hacka tomaten och häll ner. Mät i tomatpure, chilisås, soja, fond och rör om tills allt har blandat sig. Sist smakar du av med kryddorna + salt & peppar. När du är nöjd med kryddningen vänder du ner riset så allt blir genom varmt.
Serveras sedan med grönsaker & gott bröd.
Oh, så gott Ryssröra i mjukt bröd. det måste jag prova.