Godkväll i stugorna.
Jag läser i kommentarerna att ni kokar julgodis för fullt, precis som det ska vara nu när lucia närmar sig. Första året i år där det inte är någon lucia för oss som föräldrar, i år ska barnen gå med skolan till kyrkan. Tänk att de är så stora nu, skolbarn allihopa.
Något som är roligt är att prova nya efterrätter, och denna Kolapaj med lingon åt vi i helgen. Söt, seg och frisk i smaken = superbra kombo. Receptet hittade jag från Ica.se men ändrade om det något.
Gillar man röda vinbär bättre så kan man byta ut lingonen mot det.
Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
Garnering:
1 1/2 dl lingon
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 22-24 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.
Gott att ha lite lättvispad grädde till.
Läser alltid din blogg från IPad. Idag kan jag inte se några av dina bilder, hur kommer det sig?
Teknikerna jobbar på det- det är något strul med bilderna.
Hej! Den ser jättegod ut lingon o kolapajen. Går den att göra Glutenfri?
Mvh
Carina
Köp tidningarna Glutenfritt i affären. Finns julbilaga ute nu då kan man bara göra efter sitt eget. Kanonrecept i dem som jag alltid bakar efter till vår celiakifamilj!
Tack för alla recept, de är lika goda och inspirerande allihop. Per Morberg länkar till dig på FB idag. 🙂 Du är bäst.
Vad roligt, det måste jag kolla 🙂
Jag gjorde den idag, men kolan rann ut ur springformen. Jag gjorde två stycken och hade en äldre springform och en ny men ändå rann det ut från båda två.
Jag gissar att den termometer kanske inte mäter rätt?
En kola som kommer upp i 120 grader, blir inte så lös.
Tråkigt men bättre lycka till nästa gång
Går det bra att göra denna dessert i förväg och förvara i frysen?
Kan man använda röda vinbär stället för lingon eller måste då tillsätta något mer?