Hallon- & Lakritsfudge

Godkväll i stugorna.

 .

Både svart- & röd karamellfärg finner ni i det lite större matbutikerna.

IMG_1517 IMG_1499

Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.

Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

11
Prenumerera
Notis om

48 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara Bergman Blom
8 år sedan

Hej
Jag undrar bara om kärnorna i hallonen inte knastrar mycket -och om det är värt att sila bort dem som vid en coulie? Eller störs man inte alls av dem? Mvh Sara

8 år sedan

Det låter lite väl avancerat för mig men jag tror ändå att jag ska testa till jul, för det lät som väldigt goda smakkombinationer.
Jag gillar mest choklad annars, men man måste ju vidga sina vyer 🙂
http://chocochock.se

Lovisa
8 år sedan

Hej!

Imorgon ska jag testa detta, spännande! Hur stor ska formen vara? /Lovisa

jennysmatblogg
Reply to  Lovisa
8 år sedan

Det står i beskrivningen 🙂

Jenny
8 år sedan

Hej! Provar dessa i skrivande stund. Lakritsdelen ville aldrig överstiga 106 grader. Va gör jag då för fel? Tror du det funkar ändå? Smeten känns väldigt flytande?
MvhJenny!

jennysmatblogg
Reply to  Jenny
8 år sedan

Det kan ta tid när den kokar. Men jag tycker du ska vara envis och låta den sjuda upp till 120 grader

Josefin
8 år sedan

Var just på adventsfika där man hade med sig lite egenbakat julgodis, och ca 95% var hämtat från din blogg såg & insåg vi. Så tack för inspiration till allt av det godaste julgodis 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Josefin
8 år sedan

Vad roligt 😀 Tack för att du berättar.
Kram

emelie
8 år sedan

Hur förvarar man kolan sen? I kyl,frys? ?

Tessan
8 år sedan

Tänkte prova dessa idag, men jag funderar på kärnorna.. kan man mixa hallonen innan och sila bort de eller ska hallonen kokas hela i??
Mvh Tessan

jennysmatblogg
Reply to  Tessan
8 år sedan

Prova att mixa dem innan, jag tyckte det kändes lite friskt med kärnorna i 🙂

Lena Johansen
8 år sedan

Undrar vad slags termometer du använder? Gjorde kola i går, men insåg att jag inte hade någon bra termometer så det blev att göra många kulprov.. Det här godiset ska jag göra på fredag helt klart!

jennysmatblogg
Reply to  Lena Johansen
8 år sedan

Jag tror jag köpte min på Ica Maxi 🙂

Camilla
8 år sedan

Hej
Jag provade din nutellafudge häromdagen men den blev ganska mjuk och kletig, vad kan jag ha gjort för fel. hade termometer och kokade upp den till 120 grader. tack för en härlig blogg

jennysmatblogg
Reply to  Camilla
8 år sedan

Hur förvarar du den, den ska stå i kylen fram till servering 🙂

Linda
8 år sedan

Någon som provat med frysta hallon? Blir det fortfarande 125 g i fryst då? Hittar ej färska ?

Sofie
8 år sedan

Provade dessa men undrar vad jag gör för fel då de aldrig vill stelna? Otroligt lösa..tycker det verkar vara väldigt mkt grädde i jämfört med andra fudge?

jennysmatblogg
Reply to  Sofie
8 år sedan

De ska koka upp till 120 grader. Graderna är det viktigaste när man kokar fudge 🙂

emelie
8 år sedan

Gjorde dessa, men upplevde att hallon delen blev bra konsistens å lakritsdelen mer krämig å lös. Båda var upp i 120 grader. Ska de verkligen vara 200 g mjölkchoklad, tänkte då de bara var 100 av den vita

Pia Persson
8 år sedan

Sila INTE bort kärnorna från hallonen!!! Det gjorde jag och resultatet blev att hallonlagret stelnade inte, så jag får slänga alltihop. Mitt eget fel då jag tog en chansning 🙁

emelie
Reply to  Pia Persson
8 år sedan

Jag silade bort hallon kärnorna, å de lagret blev fastare än lakrits lagret, så tror inte de beror på kärnorna isf ?

Maria
8 år sedan

Hej!
Jag undrar om den svarta karamellfärgen, där jag bor finns det inte att köpa. Om man inte alls har i karamellfärg, hur ser det lagret ut då? Kan man använda nå annat?

Susine
Reply to  Maria
8 år sedan

Lakridspulver

8 år sedan

[…] – Mina favoriter är Oreotryffel, klicka här för recept. Lakrits- & hallonfudge, klicka här för recept. samt chokladkolan, recept finns […]

8 år sedan

[…] vi till svärmor, käkade thaimat som hon hade köpt med sig hem! Sen blev det julgodisbak!  Hallon/lakritsfudge och Saltlakritsfudge blev det! Den sistnämnde provsmakade vi och den var sjuuuukt […]

8 år sedan

Hallon och saltlakrits bästa kombinationen!!!

Linnea
8 år sedan

Hej! Testar att göra hallon o lakrits fudge nu 🙂 ska de förvaras i kylen? Och hur länge håller de tro? (Om man inte äter upp dem direkt 😉 )

Anna
8 år sedan

Min ”fudge” blev bara kola. Vad gör jag för fel? Både lakris- och hallonlagret var uppe i 120grader, i mitten av smeten.
Annars gott recept!

Hanna
8 år sedan

Hej!
Gjorde detta receptet igår , fick till fudgen perfekt! Undrar bara, som lakritsfantast tycker jag att hallonen tar över lakritsen helt, får nästan ingen lakritssmak! Kan man ha i en påse turkisk peppar till utan att det förstör? Kan man testa med lakritspulver eller salmiakextrakt? Va tycker du?

Nathalie
Reply to  Hanna
8 år sedan

Jag brukar göra en liknande version av dessa men använder vit choklad även till lakritslagret och så har jag i både lakritspulver och salmiakpulver för att få till saltlakritssmaken. Mycket salmiakpulver ska det vara 🙂

Rebecca
8 år sedan

SÅ underbart goda! dom har nu stått i kylen i 5 dagar, har tänkt ge bort lite men hur länge håller dom där? Tack för en grym blogg!

Malin
8 år sedan

Hej!

Vill bara säga en sak först, BÄSTA bloggen!!

Jo Jag undrar om man kan ha lakritspulver istället för turkiskpeppar och hur mycket man ska ha i då?

Mvh Malin

jennysmatblogg
Reply to  Malin
8 år sedan

Tack snälla 🙂
ingen aning,tyvärr.

Jenni
8 år sedan

Hej
Står precis i skrivande stund och ska göra dessa. Kan man anv frysta hallon och är det då samma mängd?

Malin
8 år sedan

Hur lång tid tar det cirka för att göra det här godiset? Hur lång tid tog det för dig? Älskar din blogg! Bästa bloggen när det gäller både mat och bak!

jennysmatblogg
Reply to  Malin
8 år sedan

Cirka 1 och en halvtimma – 2 timmar gissar jag 🙂
Beror på storlek på gryta o.sv

Kul att du gillar bloggen

Caroline lund
8 år sedan

Hej. Jag glömde köpa svart karamellfärg går det göra lakritslagret ändå el hur blir det i färgen.?

jennysmatblogg
Reply to  Caroline lund
8 år sedan

Det går att göra den, men den blir mer grå än svart 🙂

Hanna N
8 år sedan

Vispar du smeten i kallt vattenbad efter kokning? Eller går det att skippa? Ser så smarriga ut!

Cornelia
8 år sedan

Vilken hit denna var! Absolut favoriten bland julgodiset i år, och så snygga de blev!!! Tack för receptet 🙂

Tina
8 år sedan

Detta tänkte jag prova nu till till jul 🙂 hur länge håller dom i kyl? Går don att frysa? Kan man ta frysta hallon? Mvh

jennysmatblogg
Reply to  Tina
8 år sedan

De håller bra i kyl, men ska du koka dem nu snart så rekommenderar jag att frysa dem.
Efter som hallonen ska koka så går det bra med frysta.

7 år sedan

[…] detta recept: https://www.jennysmatblogg.nu/2015/12/05/hallon-lakritsfudge/ Helt vegansk röd karamellfärg finnes på […]

Mona
3 år sedan

Måste prova låter sååå gott

Mia
3 år sedan

Men såååååå goda 😋Med kärnor var riktigt gott! Blev det där lilla extra ”crunchet” som
man brukar efterfråga. Tålamod med graderna, det kommer upp i 120 till slut 😅 Hittade din sida för bara några dagar sedan. Redan testat fler av dina recept. Tacksam!!! Mycket bra jobbat och fortsatt lycka till 🤗

Last edited 3 år sedan by Mia
Ditte Waldton
2 år sedan

Jag har svårt att få hallon delen att stelna? Vad kan jag göra för fel? Kan något tillsättas så hallon skiktet stelnar lättare?

Eva
2 år sedan

Hej!
Denna kola måste jag bara prova när hallonen mognat!
Låter fantastiskt god!
Mvh
Eva

Therese Cronström
4 dagar sedan

Hej! jag tänkte testa dessa till jul men undrar vilken typ av vit choklad ni använt? Bakchoklad typ ICAs eller Marabou vit?!

Nästa inlägg

Oreotryfflar

48
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x