Jag har ju ett gäng med recept att uppdatera här från helgen som gått. Kalas och allt, så mycket sötsaker blev det ju. Tårtan vi hade i helgen blev en kladdkaketårta. Denna gången med en fyllning av chokladkolakräm. Det är samma som karamelliserad mjölk, fast med chokladsmak. ( De står i bakhyllorna i välsorterade matvarubutiker. )
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1/ 2 burk med karamelliserad mjölk ( choklad-smak)
Garnering : vispad grädde & mini-nonstop
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen, och klicka ner den karamelliserade chokladkrämen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Vispa grädden och spritsa runt kanterna och strössla över nonstop:en.
Klar att servera. Ni ser hur krämig chokladkolakrämen blir va? 🙂
Så smarrigt, du gör enkla saker så lyxiga! (Recepttexten har en mening om att röra ner den smälta chokladen, den ska nog inte vara med denna gången, eller?
🙂 Tack,fixat !
Ska man inte vispa socker och ägg ?
Nej 🙂
Den kladdkakan kan ju inte vara annat än god. Sparar receptet och bakar snart. 🙂
Om man skulle vilja göra denna i portionsformar, hur länge hade du testat att ha inne dom då?
Tack för en suverän blogg!
Inte provat. Men kanske 8 minuter ?
bara gissar 🙂
Jättebra idé till framtida kalas då dottern inte gillar vanliga gräddtårtor! Men vart hittar man såna där fina bokstäver du har satt på tårtan? 🙂
Lagerhaus 🙂
Mmmmm såg ljuvligt GOD ut! Har 2 små ”sent födda” som snart fyller år varav den ena ogillar ”vanliga tårtor” så denna ska jag absolut testa!
Har en fråga om den karamelliserade mjölken, ska den kokas eller användas ´´som den är´´?
Kram
Den karamelliserade mjölken är redan färdigkokt ( kondenserad sötad mjölk )
Ser gott ut. I vilken mataffär här i Växjö kan man hitta sådan chokladkräm tro?
Alltså!!!! jag blir så himla glad! det brukar alltid vara så att om man letar inspo på recept så är 98% recept med nötter som jag är allergisk mot men så kommer man in och läser din blogg och hittar massor med recept utan nötter och det gör det såå mycket roligare att leta recept att baka.
guud jag blir så himla glad!! tack kära du! 🙂
<3
Hej!
Ser fantastiskt god ut! Har två frågor;
# Går det att använda något annat än vetemjöl? Har en vännina som inte tål det (gluten) och skall ha henne samt flera andra på middag i helgen. Vill gärna göra denna men som sagt, går det att anpassa?
# Skall varmluften vara på i ugnen eller bara ”vanlig” värme?
Tack för hjälpen och massa goda recept!
Mvh Anette
Är det godast med chokladsmak på mjölken eller spelar det inte så stor roll? Jag eller barnen gillar inte när chokladsmaken blir för skarp så som mörk choklad. Verkar supergott så den ska bakas i helgen.