Oxfile Wellington

Inför helgen vill jag tipsa om den här goda festmåltiden.

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

IMG_6084

Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare,

a100 (1)

Smaklig måltid!

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Det där ser fantastiskt gott ut! Tack för alla goda recept du delar med dig utav? http://nouw.com/Yogavardag?cache=243241493&

9 år sedan

Herregud så gott det där såg ut. Oxfilé är det godaste!

Camilla
9 år sedan

Fast det där är inte oxfilé Wellington. Skulle hellre kalla det för smördegsinbakt oxfilé ?

8 år sedan

[…] Varmrätt: Smördegsinbakad oxfile wellington- recept HÄR […]

kocken
8 år sedan

I en riktig Wellington ska det vara champinjoner och den ska vara späckad eller så ska där vara bacon eller fläsk i svampmassan… och den ska helst serveras med Madeirasås.

Nästa inlägg

Baka med Daim

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x