Godmorgon vänner,
Härligt att helgen snart är här, även om vi inte har jättemycket planer denna helgen. Eller kanske just därför det känns extra bra, sovmornar och långa frukostar tycker jag är himla mysigt. För er som fortfarande klurar på vad ni ska laga ikväll vill jag tipsa om denna smarriga pajen bakad i ugnsform. Varje gång jag gör en middagspaj tänker jag att detta borde jag laga oftare, det är ju så gott!
Fredagstipset från mig till dig.
När jag skriver fylliga tomater så menar jag de lite bättre, de är fylligare i konsistensen. Till skillnad från de allra billigaste som är rätt blaskiga.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllning
1 finhackad gul lök
400- 500 gram blandfärs
1 pressad vitlök
1/2 burk med fylliga krossade tomater
1 msk oxfond
2 msk chilisås
salt & peppar
Toppingen
2 1/2 dl creme fraiche ( vitlök & öret hade jag )
2 dl riven mild ost
körsbärstomater
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen. Fräs upp smör i en stekpanna och stek den hackade löken glansig och mjuk. Vänd ner färsen och stek den klar. Tillsätt krossade tomater, fond & chilisås och låt allt puttar upp. Smaka av med salt & peppar.
Fyll sedan pajformen med fyllningen.
Rör ihop osttoppingen som bara består av crème fraîche & riven ost.
Dekorera med körsbärstomater och ställ in i ugnen.
Så där 30 – 35 minuter senare eller tills pajen fått vacker färg.
Ta ut och låt pajen stanna till sig tio minuter innan servering.
Åh så smarrigt!!
Vilken smarrig paj! Nyfiken sedan länge på vilken ”chilisås” du använder?
Kram
Jag brukar variera, just nu har jag heinz 🙂
Kram
Denna blev en mycket god lördagsmiddag! Bytte hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl vilket kan rekommenderas. Med gräddost i toppingen, mmmmmm.
Kan man göra pajen dagen innan den ska serveras?
Ja, det kan man 🙂
Detta är tredje gången jag gör denna. Har introducerat den till både mina syskon och föräldrar och de gillar den lika mycket som jag! Matig, krämig och perfekt att frysa ned som matlåda. 🙂
Kan man göra denna i vanlig pajform också eller är det svårt att skära bitar av denna paj?