Ni som har läst bloggen ett tag vet att jag brukar göra soppor & grytor med dessa goda smaksatta mjukostar. Först & främst blir grytan len och krämig, sedan ger det mer smak. Ett tips är även att vända ner lite av Kavlis milda mjukost i köttfärsåsen, blir grymt gott.
Nu ville jag göra en fisksoppa, jag är en riktig soppoman 😉 Och skulle nog kunna leva på det alla dagar i veckan. Och vad är godare än en smakrik fisksoppa med kräftor & dill ?
Vill man ha mildare smak väljer man räkost, vill man ha mer smak så väljer man kräftost. Vi har provat båda, och tycker de är lika goda. Sök i arkivet så hittar ni räksoppan.
Du behöver för 4 personer:
1 finhackad gul lök
smör
5 dl vatten
4 dl grädde
4 msk hummerfond
1 block med torsk
4 portioner lax
1 kruka dill
1 tub med kräftost / räkost ( a´ 275 gram )
cayennepeppar 500 gram räkor
Serveras med vitlöksbröd
Gör så här:
Fräs upp lök med smör i en djup kastrull. Vänd över vatten, grädde & fond och låt sjuda upp. Skär fisken i kuber cirka 1*1 cm och vänd ner i det sjudande grytan. under tiden de sjuder hackar du dillen. När de sjudit i 5-8 minuter så rör du ner dillen, mjukosten och låter det sjuda ihop till en jämn gryta. Smaka av med salt & lite cayennepeppar. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna.
Serveras genast med gott vitlöksbröd.
Vilken använder du i köttfärssåsen? Ett tips från mig som vi fick recept från linas barnmatkasse. Istället för bechamellsås så hade vi i 2 pkt philadelphiaost direkt i köttfärssåsen och så rätt mycket vatten så den inte blir torr. Så där lätt en vardag! Kram
Den naturella mjukosten är god 🙂
Lägger alltid till lite rivna morötter och några tärnade potatisar i lökfräset, så blir det lite mer att bita i ?
Jag älskar med soppa. Har dock aldrig testat med mjukost i. Måste jag förståss ändra på! 🙂
Vad smart att använda smaksatt ost i soppan! Jag bloggar också om mat, här: http://agrounion.se/ Hoppas du vill titta in 🙂
Hej
Du skriver bara grädde i receptet. Använder du då vispgrädde? Jag gjorde det själv.. Tycker att soppan är god. Men räkorna blir rätt torra i grytan. Tror även jag tillsätter morötter nästa gång.
Vispgrädde 🙂
Hej, tack för en super blogg! Vad har du här för skålar? De är såå fina. Är det matheus collection?
Det är Mateus , tror de är tänkta för att servera ostron i eller så? Men jag har dem som soppskålar 🙂