Lagar ni precis som vi mycket middagar med köttfärs? Då kommer ett gott & trevligt tips här för att variera vardagsmaten.
Baconinlindade järpar med mos & brunsky.
Lägg i en ugnssäkerform och tillaga i ugnen för att slippa matos
Det här behöver du till 12- 14 järpar:
1 kilo köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk konc. oxfond
1/2 tsk timjan
1/2 kruka finklippt persilja
salt & peppar
2 bollar med mozzarella
2 paket bacon
Serveras med mos:
potatis
lite mjölk
smör
salt & peppar
riven muskot
Brunsky:
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
salt & peppar
Gör så här:
Skala och koka potatisen, när jag gör mos så har jag en potatisstöt och sedan mosar jag den med lite smör & mjölk tills jag får en lagom konsistens. Smaka av med salt& peppar och lite riven muskotnöt. Ställ ugnen på 200- 220 grader. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten, tärna upp osten i lagom stora bitar.
Baka in osten och forma till järpar.
Linda in varje järp med en baconskiva och lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten i cirka 30- 40 minuter, eller tills järparna är genomstekta. Under tiden gör du såsen, hetta upp en stekpanna med smör. Har du steksky från järparna så ös ifrån det också till såsen. Mät sedan upp vatten, fond & soja och låt sjuda upp. Runda av med grädde och smaka av med salt & peppar.
Ös skyn över järparna.
Serveras sedan med potatismos och brunsky.
Bacon ger sälta och mozzarellan gör dem saftiga.
Mycket gott & uppskattades av hela familjen.
Mums!
Det blir till att testa dessa i dagarna. Köttfärs används ofta hos oss också och tips på maträtter med detta tas tacksamt emot.
Detta blir kvällens middag, mums☺
Åh så himla gott det såg ut att vara!! ?
Ser såååå gott ut men jag är riktigt usel i köket… Hur vet man att den är klar utan att behöva dela på den? ?
Oj, så gott detta såg ut. Köttfärs rätter är något som alltid gå hem så detta måste testas.
Detta ser ju supergott ut! 😀 Pojkvännen har en middag att se fram emot i helgen 😛
Men, vad gott detta lät! Där fick jag en idé till framtida blogginlägg, tack så mycket.
Det var smart att baka in mozzarellan!
Ser super gott ut, tänkte göra idag 🙂
Men undra hur jag ska få steksky till såsen om jag gör dem i ugnen? Steker du dem lite först innan du sätter in dem i ugnen?
De vätskar sig i ugnen också 🙂 Så ta ut dem efter en stund och häll av skyn.
Hej! Detta låter gott!! Ska testa idag? Ska jag köpa vanlig mozarella eller är de den förpackningen med små bollar i en plastburk? För en gång
gjorde jag fel i ett kycklingrecept just med detta☺
Jag tror inte att det kan bli fel vilken man än använder 🙂 Men jag hade vanliga bollar, som jag skar i mindre bitar.
Lycka till 🙂
Ok☺ Tack för snabbt svar!
Hej. Jag undrar om man kan göra dessa järpar på endast älgfärs, eller blir det för torrt?
Risken är att de blir torra.. Har du provat att blanda ut med lite fläskfärs? ☺️