Det finns få saker som slår en riktigt god och älggryta som fått stå på långkok.
Det här hade jag i min älggryta:
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
1 tsk torkad timjan
salt, peppar
Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta och smaka av med timjan salt och peppar
Klart att servera med kokt potatis.
Jag älskar grytor, finns knappt något godare när det gäller höstmat! Antar att det funkar lika bra med annat kött om man inte har eller gillar älgkött?
Inredningshjälpen/Anette
Gott med älggryta!
Kan man byta ut köttet mot vanliga grytbitar? ?
Super god!!!!
Går det att hoppa över vin då ingen här hemma gillar vin? :p
[…] nu har jag gjort i ordning en Älggryta med kantareller, som ska stå och puttra i fem timmar. Kantarellerna tar man i på […]
Om man ta Nötkött, ska det puttra lika länge då, eller är det kortare tid då?