Jag har fått många mail de senaste två veckorna om goda efterrätter & kakor att baka nu nu när det är mulet. Så jag har samlat ihop 4 av mina favoriter. Perfekt att fylla frysen med om det är mulet eller regnar.
Mina Daimsnitt har blivit väldigt populära bland er, det tycker jag är jätteroligt.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Galet goda!
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.
Sega lingonrutor
Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Låt svala innan du skär upp kakan i bitar
* * * * * * * * * * *
Josefins fantastiska kola- chokladkaka
Verkligen URGOOOOD
Du behöver :
200 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljussirap
100 gram mörk choklad
Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret. Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .
* * * * * * * * * *
Krämiga Kolakakor
Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
Noblesschoklad
Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar. Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Klara att servera.
Ibland tycker jag det vore bra om det framgår om bakverken kan frysas om du har kännedom om detta.
Hej! Du har jätte fint blog och fina bilder i instagram! Men det skulle vilja mycket enklare att läsa det här om det fanns några kategorier vid kanten av sidan varifrån man skulle hitta recept enklare! 🙂 Eller finns de sådana redan nu? Om jag inte bara hitta!
Det finns redan. Klicka på de 3 strecken uppe till höger på bloggen.
Oj tack!! 🙂
Alla ser farligt goda ut, men speciellt de översta!
Anette
Ville bara titta in innan jag somnar och berätta att vi gjorde köttfärsen med löken utanpå idag på grillen! Otippat gott!! Tack ännu en gång för tipset, du går mig verkligen att framstå som en ”mästerkock” 🙂
Daimkakorna såg guddomliga ut! Måste provbakas
http://runwayp.com
Har bakat daimsnitt och kolakakor flera gånger, är underbart goda och lätta att göra.
Hej! Kakorna med kondenserade mjölken i, hur stor degklump ska man ha i muffinsformen? Tacksam för svar då jag tänkte göra dom ?
Det bestämmer men lite själv, men de ska täcka muffinsformen.
Hej!
I receptet på krämig kolaka så undrar jag om man inte kan ta karamelliserad mjölk istället för att koka kondenserad mjölk i 3 timmar. Det blir väl samma sak? Tack för smarriga recept.