Godkväll
Här har jag precis hoppat i pyjamasen och bänkat mig framför tv:n, bästa fredagen. Och vi har laddat upp med nypoppade pocorn, chips & ostbågar och nu väntar vi bara på Lets Dance. Jo jag lagade en sjuuuukt god paj igår, som jag lovade att skriva om. Och varför lagar man inte paj oftare liksom. Pajdegen gjorde jag på vetemjöl med fullkorn( ett felköp i butik som visade sig vara toppen) botten kändes frasigare & nyttigare. Sen fyllde jag den med rökt lax, färsk krispig grön sparris och en bit finhackad purjolök.
Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 gram rökt lax
sparris (bit av stjälkarna som ”blir över” )
10 cm purjolök
Äggstanning
3 ägg
3 dl grädde
1 kruka finhackad dill
salt & peppar ( var sparsamma då laxen är salt i sig )
Topping: 6 gröna sparris & 1 1/2 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en ugnssäkerform på cirka 24 cm.
Nagga lätt med gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Under tiden stimlar du purjolök och hackar ner det av sparrisstjälkarna som inte går åt vi garnering. Fräs upp detta i en stekpanna med olivolja så att sparrien mjuknar något. Skär sedan laxen i tunna strimlor och blanda ihop med lök- & sparrisen. Fördela ut i pajdegen och placera ut sparrisen.
Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen, jag vispade för hand. Och fördela ut över pajen, riv sedan osten över och gratinera i 25- 30 minuter eller tills pajen är klar.
Serveras genast med en god sallad.
Laxpajen ser jättegod ut, rökt lax ger en sån god smak till maträtter så det borde man använda lite oftare.
http://www.diningandcooking.blogg.se
Använde du varmrökt eller kallrökt lax? Tackar för alla smarriga rätter du bjuder på 🙂
Varmrökt
Tack, för en inspirerande matblogg! Jag provade receptet och jag använde kallrökt lax – det blev supergott.
Kan man låta denna paj stå över natten eller blir den inte god då? Tänkte eftersom det står servera genast. ?
En helt fantastiskt god paj!
Hej,
Jag undrar också vilken typ av lax det är? Och hur mycket salt ska man ta i äggstanningen, är inte så bra på det här med hur mycket salt som blir för mycket? Vågar inte chansa…. Pajen ser supersmarrig ut och den passar perfekt på kalaset till helgen. Tack för en jättebra blogg!
Jag hade varmrökt lax 🙂 Provsmaka laxen så den inte är jättesalt, annars kanske det inte behövs så mkt salt i stamningen.
Lycka till 🙂
Laxen var ganska salt så jag tillade inget salt alls och det blev perfekt smak. Vi serverade den på min dotters födelsedag och det var verkligen en succé 🙂 Och dagen efter hade vi också kalas så då gjorde vi din italienska köttfärspaj vilken också fick mycket beröm, så himla kul! Hittar ofta jättebra recept på din blogg, tack för det! Ha en bra kväll 🙂
Vad glad jag blir! Det värmer verkligen 🙂
Hej igen, undrar samma sak med denna paj (nyss kommenterat tacopajen) går den att förbereda och frysa?