Jajamän, söndag igen och så bjuder jag på veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar, annars kan ni bläddra er fram till era favoriter genom att klicka på de tre strecken till höger på er mobil och välj ”kategorier”
Måndag : Vegetarisk ädelostpaj med broccoli
Tisdag : Pepparlax med citronaioli
Onsdag Pasta & salamipanna
Torsdag Tomatsoppa med bacon & fetaost
Fredag Pannbiffar med mos och brunsås
Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
Potatismos:
Mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar
Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Låt småsjuda.Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.
Klart att serveras.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och något gott till kaffet : Mariannetryfflar
Det här behöver du till mariannetryfflarna :
knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller
Garnering : florsocker
Så här gör du denna tryffel :
Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet. Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.
Klart!
Tack, snälla du! : )
Ädelostpaj med broccoli är en favorit! Jättegott.
Vill bara tacka för bra veckomatsedlar, det underlättar mycket här hemma hos oss 🙂