Denna gratäng bara måste ni prova så snart ni hinner, så gott. Detta är en rätt som med fördel serveras antingen med ris eller en krämig potatisgratäng.
Detta behöver du till 6 portioner:
ris
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar
Till såsen:
2 msk smör
15 små färska champinjoner
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Salt & peppar
Riven ost till toppingen
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Skär den putsade fileen i 2 cm tjocka bitar och baka ut dem lite med handflatan. Stek dem i en panna med smör så att de nästan är helt genomstekta. Stek inte för många filebitar åt gången, för då kokar köttet, istället för att få en fin stekyta. Fördela köttet i små ugnsfasta portinsformar.
Jag hade mina vita små pajformar som jag fyndade på City gross.
Då kan du börja med såsen:
Rensa svampen och dela till lagom stora bitar, fräs den i smör tills den får härligt gyllene färg, tillsätt fond, grädde & gele. Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Fördela sedan såsen över köttet och riv över lite av valfri ost. Och ställ in i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills osten smält och köttet är genomstekt.
Serveras genast med ris.
Råkar man inte ha portionsformar så går det naturligtvis lika bra att göra i en stor gratängform.
kan laga detta i en gryta på spisen
Visst kan man , men svårt att gratinera osten på spisen.
Det här är precis sådant vi gillar!! : )
Blir lite extra trevligt med portionsformarna 🙂
Brukar altinera mellan Höstgrytan, Fransk fläskfilégryta, Skogspanna mm.
Fläskfilégratängen blir ett fint tillskott!!
Roligt att höra 🙂
Hej! Detta måste jag prova imorgon. Undrar ifall man kan använda oxfond istället för kalvfond? 🙂
Tack för bra blogg.
Absolut 🙂
Perfekt med nytt recept till helgen. Låter jättegott!
Är vinbärsgelén viktig? Är allergisk nämligen…
Nej, byt ut mot lingonsylt eller en nya socker 🙂
Oj så gott, jag bytte ut mot kycklingfilébitar och kycklingfond, det blev helt ljuvligt gott! Tack för fina recept!
Och nu blev jag sugen på att köpa dem där nya portionsformarna dem har på Dollar store. Ser ut som små mini varianter av oranga Le Ceuset grytor. Tycker du det gör stor skillnad att använda fläskytterfile eller fläskfile? Priset på fläskytterfile brukar ju vara super!
Jag gjorde den rätten igår och det blev sååå gott 🙂 tack för många goda recept
Hade släktkalas för barnen i helgen och bjöd då på den här med potatisgratäng. Den var bara Såå god och det tyckte verkligen alla. Helt klart en ny favorit här hemma
Den här grytan måste jag prova, det är precis en sån gryta som jag gillar, mustig med mycket grädde och smak.
Supergod tyckte alla åldrar i familjen 7-39 år. Tog extra mycket gelé och hade potatisgratäng till 🙂
Den godaste fläskfile rätten jag ätit på länge.
Tack för receptet?