Upp och hoppa klockan är snart halvåtta…. eller näe. Den är ju faktiskt snart halvnio, missa inte att ställa fram klockan 🙂
Vi börjar dagen med en veckomatsedel med något vegetariskt , en fiskrätt & en soppa & så lite gott och blandat som sig bör.
Måndag : Mozzarella & tomatpaj med pinjenötter
Tisdag: Krämig laxpasta med broccoli
Onsdag: Currykyckling i tunnbröd
Torsdag: Kryddig tacosoppa
Fredag: Gyros på fläskytterfile
Det här behöver dutill 4 personer :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker
Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.
Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda
Serveras med vitlökssås klicka här
Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.
När köttet är klart så är det bara att servera med pitabröd, grönsaker och vitlökssås.
Enkelt och urgott!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och något gott till kaffet: Sega Lakritssnitt.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två ( eller tre ) och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Mums
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.
Hej! Två frågor, hur stor är en stor ytterfilé? Har du någon ca vikt? Och så undrar jag hur länge kryddmixen håller?
De är ungefär lika stora de där fileerna , ta en av de större bara 🙂
Så goda lakritssnittarna va! Jag gjorde på 180gr, det är så stor som Marabou Black är!
Tack för tipset om fläskfilén, den gör vi på fredag!
Kram
Jag hade en extra stor lakritsmarabou som jag fått av maken, men det stämmer, De vanliga är 180 🙂
Du och dina recept gör mig verkligen lycklig och inspirerad! Helt fantastiskt vad du är duktig!
Tack gulle du <3
MEN vad du är duktig!! : )
<3 <3
Det blir alltid så gott när
Man lagar dina recept! 😀
Tack söta du vad glad jag blir.
MY GOD vad de ser goda ut lakritssnitten! Dom ska jag göra på en gång. Tack för en fantastisk mat- och bakblogg. Det blir alltid supergott 🙂
Hej Jenny,
tror du att man kan göra lakritsnittarna med lakritspulver och vanlig mjölkchoklad och smaka sig fram med lakritspulvret?
Tack för alla goda recept – mycket uppskattat hemma 🙂
Mvh/Eli
Tack för alla dina fantastiska recept. Provade att göra dina lakrits snittar i dag, vet inte du använder en standard ugn eller varmlufts ugn. Tyvärr blev mina snittar brända efter 6 min. Har du något bra tips på hur jag ska göra nästa gång ? Ha en underbar påsk
// Linda