Veckan har susat förbi i en faslig fart, och redan torsdag idag. Har ni bestämt helgmaten? Inte det… Då tycker jag ni ska kolla hit en gång extra 🙂 Detta är ett långkok som kanske lämpar sig bäst på lördagen med tanken på att den ska stå i ugnen mest hela dagen. Vi har lagat Pulled Pork massor av gånger, lika så pulled beef & pulled chicken – recept finns på bloggen om ni söker. Men denna gången ville jag göra en annan variant, då barbecuesåsen blir rätt rökig i smaken.
Först putsade jag fläskkarren och masserade in kryddor, jag hade kryddblandningen chili explosion.
Sedan är Coca cola alltid gott att marinera kött i så därför tänkte jag att denna kunde lyfta rätten ytterligare. Mycket gott blev det, och jag lovar, köttet smakar inte läsk för det.
Det här behöver du :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad
Gör så här:
ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.
Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.
Serveras sedan i hamburgerbröd eller mjukt tortillabröd med grönsaker och en god kall sås.
Vi gjorde såsen på:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 riven vitlöksklyfta
1 /2 msk chilisås
salt & peppar
cayennepeppar
Bara att blanda ihop och ställ kallt fram till servering.
Gu så gott, själv har jag bara köpt färdig pulled pork…. Hoppsan!
Det är jättelätt att göra egen 🙂
Är den köpta god då? 🙂
Den upplevs inte som torr? Jag har länge letat efter ett alternativ till bbqsås då det inte är någon favorit. Den smaken tar över så och resterna vill jag knappt äta för jag är så trött på smaken. Ska nog testa detta någon helg framöver!
Torr tyckte vi inte alls, men inte heller lika kladdigt som med barbecuesås 🙂
Åh tack för tipset! Sitter precis och funderar på vad jag ska bjuda några vänner på som kommer på middag på lördag och så kom detta recept 🙂
Roligt, hoppas ni gillar.
Annars kan jag rekommendera att använda äppeljuice som också blir kanonbra. Hemma hos mig uppskattas inte den rökiga smaken av bbq-sås och helst ska det inte vara för mycket tomatig smak heller… har även provat att använda öl (blev ok, men inte riktigt min smak).
Tack för tips.
Måste prövas! Jag har gjort en kyckling rätt med julmust tidigare och den blev jättegod, kul att pröva lite annat
Ja det blir kanongott 🙂
Tror du man kan byta ut köttet mot kyckling? Men ändå köra med Cola och receptet i sig?
kram!
Absolut, korta ner tiden något. Eftersom kycklingen är mkt tunnare än karren.
Hej Jenny .jag tänkte prova detta imorgon men jag har ingen kastrull som kan va i ugnen .kan jag ta annat ?
Kanske kan du låna en kastrull / gjutpanna med lock som tål ugn.
Om du gillade det skulle du verkligen älska Jonas Crambys Carnitas recept:
http://www.jonascramby.se/www.jonascramby.se/Artiklar/Poster/2010/10/25_Den_ultimata_mexmiddagen.html
Carnitas med mango- och Habanerosalsa är en helt underbar kombination 🙂
Hur många räcker detta recept till?
Cirka 5- 6 personer 🙂
Porteröl som i porterstek kanske skulle funka
Detta måste jag pröva! ☺Jag tycker det är gott med pulled pork, men är inte så förtjust i det rökiga och har i te hittat nån bbq utan de..
Hej! Funkar denna kryddningen till högrev? Eller blir det för ”klen smak” till nötköttet?
Det funkar fint.
Och det finns ett recept på ”Pulled beef” på bloggen
Hej Jenny!
Funkar det med fläskytterfilé, och hur gör jag då med tex tiden?
Mvh Susanna
Det funkar absolut 🙂
När köttet går att dra isär / delar sig med hjälp av två gafflar är det klart 🙂
Så pröva dig fram, kanske en 1 timma- halvtimma kortare tid?
Hej!
Jag funderade på vad för sorts ”gryta” du använder i ugnen till detta?
Jag tänker att vilken kastrull/gryta som helst funkar väll inte i så hög värme?
Har en teflon gryta med ”målad” (mins ej vad det heter) ut och insida, jag tänker att en sån inte funkar, eller vad säger du? 🙂
Gjutjärnspanna/stekpanna med lock
Hatar bbq smak så hoppas på det här:) står i ugnen och luktar as gott! La även till en skvätt rödvin och färsk timjan 🙂
Verkar super gott! Men förstår inte varför folk frågar om valet av ”gryta” som skall användas? verkligen? Jo vilken kastrull som helst fungerar alldeles utmärkt varför skulle det inte göra det?, vatten kokar vid 100grader Celsius och alla har väl kokat pasta? Glas funkar bra, Stengods Funkar bra, Porslin funkar bra det handla bara om 100-125grader det är ingen speciellt hög temperatur för något material än kanske fingrar och plast, (handtag på kastruller och pannor av sämre kvalité) även trä skulle fungera om det inte vore för det faktum att vätskan i maten skulle torka ur för fort då, Drar man upp plattan på max och ställer dit en kastrull eller stekpanna och låter dem bli så varma så att smör/margarin bränns på ett par sekunder så handlar det om runt 270 grader varmt och inte smälter väl din kastrull/stekpanna? Det handlar om att inte växla mellan varmt-kallt då spricker det mesta även berg, därav förbudet att grilla på klippor (allemansrätten) inget annat.
Hej. Funderar på att göra detta till kalas och undrar hur mycket kött behövs till 20 personer samt om man behöver öka tiden i ugnen?
Hej!! Jag undrar om man gör detta med kyckling- hur lång tid tar det då i ugnen tror du?
https://www.jennysmatblogg.nu/2014/02/07/pulled-chicken-2/
Passar såsen till pulled chicken också? Gillar inte den rökiga smaken som är till pulled chicken… tacksam för svar. 🙂
Ja absolut 🙂
hur lång tid behövs i en crocpot tror du? Och på vilken effekt? 🙂