Eftersom det är måndag idag tyckte jag att det kunde vara lägligt att presentera en ny vegetarisk måltid. Kålsoppa är både gott , nyttigt & dessutom väldigt billig mat. För en vegansk middag välj bort crème fracihen
Det här behöver du till 6- 8 portioner
1 liten vitkål ( cirka 1 1/2 – 2 liter )
2 stora gullökar
2 vitlöksklyftor
5 morötter
1 sötpotatis
4 potatisar
rapsolja
3 msk med tomatpure
1 msk sirap
1 1/2 – 2 liter vatten
+ 3 grönsaksbuljonger
1 röd paprika
1 msk med hackad fryst persilja
1 msk kinesisk soja
salt & peppar
(1-2 tsk sambal oelek för mer hetta)
Gör så här:
Skala & strimla/ hacka vitkål, lök, vitlök, potatis, morötter, sötpotatis i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs alla grönskaer/ löken utom paprikan på medelsvag värme, rör om då och då. Pressa ner tomatpuren och vänd om några gånger innan du tillsätter vattnet, smula ner grönsaksbuljongerna.Låt sjuda i en 10 minuter- en kvart tills alla grönsaker är mjuka. Skiva paprikan i strimlor och lägg ner, dessa ska inte koka länge, då försvinner krispigheten. Smaka nu av soppan med persilja, soja, salt & peppar. Jag ville ha lite mer hetta så jag smakade av med sambal oelek.
Riktigt gott!
Blev inspirerad och gjorde denna igår. Mycket god! La till risoni och lät koka med i 10 minuter, blev superbra.
😀 Tack för tips, ska prova risoni nästa gång också.
Låter jättegott!
Vi har alltid en vegetarisk dag i veckan planerad – ska prova den här nästa gång!
Låter gott,älskar kål.skulle man inte kunna lägga i frikadeller också om man inte vill ha den vegetarisk? tror det skulle bli jättegott!
Ja absolut, eller stekt & kryddad köttfärs 🙂
Ska testa. Uppväxt på kåldolmar, men inte ätit det sen farmor försvann. Måste fråga om sirapen. När ska den i och måste man ha det?
Ja det ska inte stå kåldolmar i kommentaren ovan utan kåldolmar.
Chorizo passar ypperligt i kålsoppa!
Ja fick sjuda/koka mkt längre än 10-15min.
Sen undra ja vart sirapen ska i??
Annars va den God 🙂
Jättegod!!
Gjorde med Chorizo och lite mer sirap… Serverade med Crème fraiche.
Den blev otroligt god!!
Tack för receptet, detta kommer användas många fler gånger
Gjorde denna soppa för någon vecka sen, o himmel va gott det var. Nu skippade jag paprikan och tog enbart sötpotatis i då jag hade rätt mycket av den hemma, och pyttepyttelite sambal o fick lagom hetta ändå. Gillar ju kålsoppa o har gjort med bara buljong, kål och kryddor förr men nu tror jag att det får bli denna framöver.
Mycket god soppa som var ännu godare dagen efter. Jag slopade dock sötpotatis och sirap.