Godförmiddag,
Här sitter jag och skriver lite på datorn framför öppna brasan i stugan, så mysigt med öppen spis. Har haft hantverkare här i förmiddags som kikar på badrummet, vi vill byta ut badrumsmöblerna och få kaklat där. Ni ska få se före & efterbilder så småningom. Senare kommer två av systrarna : Mona, Daries hit och vi ska laga mat och skvallra lite. Får se vad vi ska laga för något gott, men det lutar åt fläskfile eller kyckling som jag har hemma.
Något som Jonathan & Tobias lagade sist vi hade middag var ju dessa goda langos- det är så enkelt att göra och så gott!
Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering
Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Riktigt gott!!
Oj vad det var länge sen jag åt langos! Måste testa ditt recept 🙂
Ser gott ut! Hur tjock ska man kavla degen?
Man gör lite som man vill. Men rätt tunt tycker jag 🙂
Provfritera en så ser du hur det blir.
Kan man ta vanligt vetemjöl istället? Här i Tyskland har vi nämligen inte vetemjöl special. 🙂
Det går lika bra det 🙂
Kan du inte börja lägga ut allergivänlig mat? Jag gillar din blogg men som gluten- och laktosintolerant blir recepten sällan bra.. det är svårt att byta ut speciellt mjölet vid bakning och jag får provbaka och justera recepten många gånger innan det blir bra.
Har gjort efter ditt recept flera gånger så jättegott ..Langos blir det här hemma på fredag. Ikväll blir det ditt recept på kebab och kebabsås också jättegott
Åh, så gott det ser ut! Jag hämtar ofta inspiration här på din blogg, stort tack för att du delar med dig. Önskar dig en fin kväll!
Pajen med skinka o ädelost, kan man göra den dagen innan man skall servera den?
Vänligen Marita
Vart hittar du din inspiration? Jättefina blogg 🙂
Oj så gott:) Älskar langos! //Victoria
Åh så goda dom var!!! Tack för receptet
Testade dessa i går kväll och de va supergoda! Tack för alla bra recept, använder dem ofta!
Vad roligt att höra 😀
Trevlig lördag
Hej.
Gjorde dina Langos i går. Super goda.
enormt smakrik o god, vi testade ditt recept med fritös från smakrik.com http://www.smakrik.com/hem-hushall/koksapparater/fritoserfondue/frits-pro-fryer-4l-mod-6357.html
Hej!
Du la ut ett recept på chiapudding med mango och krämig kokosmjölk. Jag har letat som en tok men hittar inte receptet. Vart finns det?
Hälsningar Lena
Nej, det var inte jag 🙂 Har faktiskt aldrig ätit chiapudding 🙂
Hej. Jag har hittat recept på chiapudding med mango och kokosmjölk på Josefin och Ulrikas blogg. Detta är inte min blogg.
Sök på sockerfriheten.blogspot.com.
Lycka till! Mvh josefine
Hej! Jag är från Ungern därifrån lângos kommer ifrån.Jag är uppvuxen på denna mat och har lite att tillägga ? Man behöver inte mjöl special det duger fint med vanlig vetemjöl!! Potatisen MÅSTE vara kall……det bästa om man gör lângos av gårdagens överblivna kokt potatis.Man kavlar ut degen och ”sticker ut” runda formar eller gör som dem flesta gör i mitt hemland o skit i kavlingen.Man tar degbotar formar till en bulle, doppar händerna i olja och drar ut degen så den blir tunnare i mitten och lite tjockare på kanterna!
Ett tipps till som vi Ungrare gör när vi äter lángos är att vi penslar den färdiga lángos med vitlöksolja innan man lägger på allt annat gott.Oljan görs så här:ta lite matolja och pressa i 3-4 vitlöksklyftor tillsätt salt och svartpeppar efter smak.Låt det stå minst 2 timmar och pensla på lángos innan ni lägger på allt annat. (Jag brukar ha oljan i en litet glasskål och ställer fram den på bordet med pensel i vid serveringen!) SJUKT GOTT!!!!!
Kan man förbereda langos bröden. Tack för en trevlig blogg
Mvh Maria
Är det bara att hälla i oljan i en kastrull och i med lingon degen?
Älskar din blogg!!
Tror du det är helt omöjligt att fritera på detta viset på en gasspis? Är så ledsen över att det inte går så bra då det är en brandrisk… Älskar gasspis annars men kan ju aldrig göra något sådant..!
Jag hade faktiskt inte vågat fritera på gasspis.
Det går att köpa en fritös isåfall
Tänker göra det i husvagnen. Kan man göra degen i förväg typ en dag i förväg eller blir det inte bra då?
Nej, det blir faktiskt inte gott att göra det i förväg 🙂
KAN MAN FRYSA IN FÄRDIGFRITERADE LANGOS OCH DEKORERA SEDAN?
Tror inte att de blir så goda. Tyvärr
Kan jag byta ut vetemjölet till bovetemjöl eller havremjöl?