Gutenmorgen
Hoppas du har sovit gott min vän. Vi fortsätter med veckomatsedeln även denna vecka, trots trettondagen – för den verkar ju vara uppskattad :-)För ännu fler uppdateringar med mat & baktips hittar ni bloggen på facebook också & instagram : @jennysmatblogg
Mina förslag till nästa veckans matsedel.
Måndag: Kikärtsbiffar med gurkdressing
Tisdag: Pulled Chicken med tillbehör
Onsdag: Kycklingrullader i senapssås
Torsdag: Hemmagjorda fiskhamburgare
Fredag: Smördegsinbakad tacofärs
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie för att få den lite krämig. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram smördegen ( om den är fryst )värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Vitlökssåsen :
Detta behöver du :
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar
Garnering : Lite färska örter
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,Och ställ kallt ett par timmar innan servering.Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!Så kan absolut förberedas dagen före.Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tips på något gott till kaffet: Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Gud, vilka smarriga kakor!
Å det där påminner om Miljonärskakan som jag bakar ibland.
Den är olovligt god och brukar ta slut innan den hunnit lämna plåten 🙂
Både jag och min man är helt galna i den 🙂
Så glad att jag fick tips på nyårsafton av en kompis om din matblogg. Från att ha helt fastnat i bara gamla recept har inspirationen vaknat tack vare din matblogg. Biffstroganoffen var fantastisk. Jag har tom bakat med dottern vilket vi inte gjort på många år. Dumlecookies precis uttagna ur ugnen. Jag säger som jag sett andra sagt, snälla fortsätt med din suveräna matblogg. Tack!!!
<3 <3
Blir bara sååå inspirerad!
Håller med alla andra att din sida är kanon!
Snygg och inspirerande till tusen. Har tipsat den vidare till
mina vänner.
TACK!
Hei Jenny. Går det bra å fryse denne kaken?
Ja, det går bra 🙂
Kakorna såg fantastiskt goda ut, måste baka en dag 🙂 Ha en bra dag!
🙂
Ser underbart god ut. Ska nog prova till ”gubbens” födelsedag i februari.
T a c k för all inspiration du ger. Barnen säger ofta är det Jennys mat eller?! Världens bästa matkasse gör du genom veckomatsedlarna. Kraaaam
Hej! Älskar din blogg och hämtar ofta inspiration här!
Jag är alltid på jakt (ofta utan framgång) efter recept på kakor, godis och dy som passar min 10 åriga dotter som är VÄLDIGT allergisk mot alla nötter, baljväxter samt sesamfrön. Har du några tips?