Välkommen fredag och helg,
Vad har ni för planer, blir ni lediga, eller har ni som jag en helg med massor utav jobb framför er? Fredagar gillas hur som hur, och det känns riktigt gott att klockan inte ringer innan sju imorgon trots allt. Ja ja, vi startar upp med denna fredag och kladdkakans dag med en härligt saffransdoftande gul kladdkaka- makalöst god. Denna bakar jag som jag brukar baka mina vita kladdkakor, men jag tillade en påse med saffran i. Lite juligare och lite kuligare.
Låt den svalna något om ni vill ha den krämig, serveras med en klick vispad grädde.
Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg.
Det här behöver du tillen form på 22cm:
Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,
Servera med grädde ellere gräddglass.
Vilken underbar blogg du har!! Helt i min smak, magiskt god och vacker och rolig!Tack för att jag får titta in varje dag och bli glad och sugen på att fixa i köket! Jag bloggar också sedan flera år och älskar matlagning och bakning! Kram från Camilla I Växjö
God den ser ut att vara! Vilken sorts vit choklad använder du? Något märke som är bättre än ett annat?
Trevlig helg!
Marabous 🙂
Tack för en härlig och inspirerande blogg! Din Pad Thai är Amazing!! 🙂
Tänkte kolla bara, är det ”vanlig” ugn eller varmluftsugn på gradantalet på kladdkakan??
Ha en trevlig helg! 🙂
Japp, vanlig ugn 🙂
Åhh! Älskar vit choklad och saffran! Tänkte göra en kladdkaka med vit choklad och lime idag men ändrade planer, det får bli din variant istället!
Jag jobbar och sedan ska jag hem och fredagsmysa. Jag, sambon och tvillingarna i magen 🙂 Det blir hemmagjord pizza till middag och sedan står det en smarrig kladdkaka i kylen och väntar. Gjorde efter ditt recept med karamelliserad mjölk i och rice crispies på toppen.
Har en liten fråga angående när du lagar mat och bakar. Tänker du mycket på ekologiska varor och närproducerat? Köper i stort sett det mesta eko själv så alltid kul att höra andras tänk
Smarrig den ser ut, här blev det kladdkaka med center i;)…är ledig hela helgen skönt. Trevlig helg till dej…
Hej Jenny! Älskar alla dina rätter och bakverken, just nu är kladdkakan med rice crisps och kondenserad mjölk i ugnen. På bloggen får man se så mycket härlig mat, skulle du inte kunna visa även ditt kök någon gång, skulle vara roligt att se även var den lagas!
Hej Lina, det finns bilder under kategorin hemma hos oss 🙂
Åh vad härlig denna verkar, har du något tips för att göra den äggfri?
Förslag till Elin på äggfri kladdkaka.
Jag använder det här receptet till äggfri sockerkaka har dock aldrig gjort äggfri kladdkaka:
Blanda 1 1/2 dl vatten med 1 1/2 tsk fiberhusk och låt det få ett snabbt uppkok tillsätt smältsmör vispa med elvisp i 3-4 min. Rör ner i smeten.
Lycka till! Med vänlig hälsning, Linda
Tagit i från ”Gott utan gluten,soja,laktos,vete, mjölk och ägg. ” av Gunilla Lindeberg och Annika Wesslen
Gjorde kladdkaka med nutella idag och hade med den till jobbet. Den blev precis lagom kladdig. Tog slut efter första rasten.
Har en jättebra äggfri kladdkaka
150 gr smält smör
3 dl vetemjöl
3,5 dl socker
2 msk ljus sirap
1 dl kakao
1,25 dl mjölk
Blanda alla torra ingredienser
Vänd sedan ner smör mjölk och sirap.
175 grader i ca 25 min. Gör den även med glutenfritt mjöl.
Mums så gott…..Kram Anette
Åh vad gott det låter! Saffran är en av mina absoluta favoritkryddor. I år blev det en kladdkaka med moccaglasyr för att fira kladdkakans dag hemma hos oss.
Bakade precis denna härliga kladdkaka till farsdag! Riktigt uppskattad bland alla åldrar, perfekt med vispad grädde till! Ska definitivt göra om den närmare jul 🙂
Har precis ställt in kakan i ugnen. Ska fira min far dagen efter farsdag. Smetan var farligt god. Tack för en bra blogg.
Saffrans kladdkaka är så gott och med lingongrädde blir det än bättre!
Supergod med gräddglass.
Är det Marabous vanliga vita choklad eller det är Marabous bakchoklad? Vad gör sirapen för nåt?
Vanlig vit choklad 🙂
sirapen gör den lite extra seg
Okej 🙂 den vita vanliga Marabou finns bara i 185 gram tydligen,och med vaniljsmak,är det den?
Hur länge klarar den i kylen innan den blir dålig?
Antar att saffranen ska mortlas lite med sockret eftersom det står socker+saffran?
🙂
Ja det stämmer
Tack! Nu är den bakad och få vila i kylen tills imorgon då familjen kommer på fika 😀
Fantastiskt god. Serverade med hjortonsylt tillsammans med den lättvispade grädden. Gjorde succe 🙂
Tack för ett kanonrecept!
Denna måste provas!
Hur många gram saffran är det i påsen?
Har 0,2 g påsar hemma men tippar på att det ska vara 0,5 g?
Det ska vara 0,5 per påse 🙂 Visste inte att det fanns andra mått.
Tack! Maken hade köpt via en skolklass/förening som sålde:)
Åh vad gott!! Hur länge gräddar du den? Känns som att 15-20 är ett rätt stort hopp 😛
Håll koll på den, den ska vara lös i mitten, den stannar till sig när den svalnar.
Svårt att säga exakt til då alla ugnar mäter olika 🙂
Hej Jenny,
Går det att byta ut mjölet då vi har en glutenallergiker?
Sussie
Vad är det för sirap?
Ljus sirap 🙂
Har du någon aning om vad det ska vara för gradtal i varmluftsugn? Har endast en sådan nämligen…
Måste hylla dig och din kaka! Vi hade fest och en kompis tog med sig denna… Har inte kunnat släppa den – för god för att inte vara med till jul! 🙂
🙂 Vad roligt att höra! tack för att du berättar.
Denna planerar jag att baka till dessertbordet i jul! Vet någon om den går bra att frysa? Det borde väl gå eftersom det är en kladdkaka, men om någon testat så berätta gärna!
Kladdkaka går att frysa -)
Bjuder på julgröt och julskinka till lunch i morgon. Bakade denna men köpt fel choklad, det blev ljus istället. Hade en vit hemma men den var bara 100gr. Fazer har vitt omslag och jag trodde den var vit. Få se i morgon hur den smakar
Kan man göra denna kakan utan vit blockchoklad?
God jul. Gjorde denna igår och dekorerade den lite juligt
Så söt? Nästa gång tar jag nog bort vita chokladen för den var alldeles för söt i min smak?
Tack för en superfin och toppen blogg!
Tänkte höra vad du rekommenderar att byta ut mjölet mot om man vill göra den glutenfri?
Hej! Den här kakan låter spännande. Vet du om den går att frysa? Tack! /Sara
Tror du man kan frysa saffranskladdkakan eller göra den dagen innan?
Funkar både och.
Ska äggen vispas innan de läggs i smeten?
Nej, det behövs inte. Man rör ihop dem i smeten
Bra recept👍
Jag gör din recept varje dag😊